Македонија сеуште со затворени граници, во регионот дел се отворени, дел од земјите наскоро

Србија од вчера, ги отвори границите ,а Грција најави дека тоа ќе го стори од 15 јуни.. Додека регионот ги отвора границите или најавува нивно скорешно отворање ,кај нас се уште нема најава дали и кога .

Додека земјите од регионот ги отвораат границите, рампите на Македонија се уште остануваат спуштени.

Србија вчера ги отвори своите граници за сите, а воедно нема да биде потребен негативен тест од коронавирус ниту пак државен карантин, секако тоа не важи за македонските граѓани, токму поради споменатата уредба.

Романија и Бугарија ќе ги отворат своите граници кон Србија од 1ви јуни, каде што исто така нема да има потреба од негативен тест, ниту пак карантин. Ваквата одлука се донесе на видео состанокот во чиј состав се Србија, Грција, Бугарија и

Романија. Грција како што беше најавено своите граници ќе ги отвори на 15 јуни, а граѓаните ќе ја посетуваат земјата на ист начин како и пред пандемијата.

Хрватите од друга страна со малку порестриктивни мерки. Одлуката на нивната влада е тие кои ќе допатуваат да поседуваат негативен тест на ковид-19 не постар од 72 часа, додека пак карантинот засега е незадолжителен. Надлежните најавија понатамошно олеснување на мерките.

Сепак тоа што во регионот границите постепено се отвораат, за нас не значи ништо, бидејќи во земјава на сила се уште е забраната.

Македонските власти сметаат дека за повторно отворање на граничните премини потребен е договор со соседните држави. Засега дозволен влез  во земјава имаат само македонски државјани, кои по поминување на границата ќе мораат да бидат во двонеделна домашна изолација.

притисни ентер