„Google“ му оддаде почит на Др. Игназ Семелвајс и потсети како правилно се мијат раце

„Google“ објави и видео кое покажува демонстрација како се мијат раце.

Додека глобалната заедница се соочува со пандемијата на коронавирусот, „Google“ ја искористи својата платформа како најпопуларен пребарувач и го замени логото на својата почетна страна во скоро сите земји на светот со ново лого на кое е претставен Др. Игназ Семелвајс, таткото на контрола на инфекции и пионер во миење раце.

Можеби ќе ве шокира сознанието дека миењето раце тогаш не било вообичаена пракса, дури ни во областа на медицината. Во средината на 19 век Др. Игназ Семелвајс воочил дека новите мајки често умирала од непозната болест која настанувала набрзо по раѓањето на детето.

Тој ја изнел теоријата дека докторите и другиот медицински персонал ненамерно ги инфицираат овие жени со бактерии и други материјали. Кога е именуван за директор на Виенската општа болница во Австрија, 1847 година, Др. Игназ Семелвајс барал сите вработени во болницата да ги мијат рацете.

Благодарение на неговата теорија, стапката на заразеност во виенската општа болница нагло опаднала.

„Google“ објави и видео кое покажува демонстрација како се мијат раце.

притисни ентер