„Google Chrome“ планира да го намали бројот на нотификации од сајтовите

„Google“ објави дека „Chrome 80“ ќе воведе „потивок“ интерфејс за известување и дека корисниците помирно ќе можат да си ја вршат работата на интернет, со помалку прекини од сега.

Без оглед на тоа дали користите десктоп компјутер или мобилен телефон, ќе добивате кратки и релативно ненаметливо нотификации, за разлика од сегашните.

На почетокот оваа функција ќе морате сами да ја подесите но потоа „Google“ најавува дека ќе активира и автоматска функција.

Ажурираната верзија од пребарувачот се очекува во февруари а планирано е и да се реши проблемот со сајтовите кои ги злоупотребуваат нотификациите, пишува сајтот „Engadget“.

Компанијата предупредила дека ќе овозможи додатна заштита против оние сајтови кои ги користат нотификациите за огласи или малвер.

Повеќе детали за сега не се познати, но е јасно дека „Google Chrome“ решил да им застане на патот на сајтовите кои ги злоупотребуваат податоците на корисниците.

притисни ентер