- Со голема тага ја примив веста за смртта на македонската музичка легенда Вања Лазарова. Нејзиното заминување претставува непроценлива загуба за македонската култура и за македонската држава воопшто. Сите сме горди на нејзиното обемно творештво, а идните генерации ќе живеат со нејзините песни. Публиката со особено задоволство ќе го памети златниот глас на македонската народна песна, нејзините врвни уметнички изведби на музичките бисери „Со маки сум се родила“, „Што да правам, што да чинам“, „Калеш Дончо“ и многу други остварувања во кои покажа дека е уметник со особен вокален капацитет, изведувач со впечатлива креативна енергија која секогаш, со задоволство, беше препознаена на сцената и поздравена од нејзината многубројна публика, се вели во телеграмата.

Со виртуозноста во интерпретацијата, со нејзината едноставност, искреност и бескрајна љубов кон македонската песна Вања Лазарова, како врвен музички амбасадор, континуирано ја презентираше  македонската музика на сите меридијани, за што и должиме длабока почит. Македонската култура никогаш нема да ја заборави. Нека почива во мир, стои во телеграмата на министерката Канческа-Милевска.

Датум на објава: понеделник, 13 март 2017 во 11:48
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 13:44

коментари

остави коментар