Новиот клинички ќе се гради во Ѓорче Петров, процедурите до крајот на годинава

Веле Поле во населбата Ѓорче Петров е потврдената локација каде треба да се изгради новиот Клинички центар.

За тимот кој што одлучи оваа локација да се избере помеѓу локациите во Бардовци и Петровец оваа локација е избрана бидејќи имало подобра инфраструктура, местоположбата нема да прави дополнителен сообраќаен метеж во градот,а и граѓаните од внатрешноста преку обиколницата може да стигнат до новиот клинички. За градоначалникот на Ѓорче Петров оваа инвестиција ќе биде важна за општината.

Предноста е што земјиштето е државно и е на големина од 140 хектари, а новиот клинички е планиран да се гради на 90 хектари.

Проектот е вреден околу 400 милиони евра и ќе се финансира преку заем од Банката за развој при Советот на Европа.

Првите проценки беа дека Клиничкиот центар би бил готов до 2025 година. Овој рок беше даден минатата година кога како првична локација беше посочена локацијата во скопско Бардовци.

притисни ентер