Завршна конференција за проектот „Пат до вработување“

Со завршна конференција денеска ќе биде означено официјалното завршување на проектот „Пат до вработување - развивање нови вештини и знаења за невработени лица“.

Проектот беше спроведуван во изминатите 24 месеци, со поддршка на Еразмус+ програмата на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност и Тренинг центарот Ц.Е.С.

На денешната конфренеција ќе бидат презентирани резултатите од реализацијата на проектот и позитивните искуства што произлегоа од проектот за невработените лица во Македонија, Бугарија, Полска и Романија.

Тренинг центар Ц.Е.С најавува уште два други проекта за помош на невработените. Едниот проект е Мрежа на вешти готвачи и келнери каде се остварува соработка со партнерите од Инсигнаре од Португалија и Енгина од Италија. Вториот проект од програмата Еразмус+ на кој Тренинг центар Ц.Е.С ќе работи во следните 30 месеци се однесува на семејната писменост. Ова е проект што се спроведува со повеќе земји (Романија, Бугарија, Македонија, Словенија) и во него активно се вклучени библиотеки и тренинг центри./МИА

Уште еден напаѓач со пиштол фотографиран кај Мавровка

Уште едно лице е забележано како држи пиштол во раката кај плоштадот Скендер Бег во близина на Мавровка.

Инцидентот се случи поплавндево кај плошдатод Скендер Бег во близина на Мавровка додека демонстраните кои протестираат против францускиот предлог се движеа кон МНР.

Тие беа нападнати од група Албанци меѓу кои двајца извадиле пиштол.

Првото лице за кое веќе објавивме и за кое лидерот на ВМРО-ДПМНЕ објави на совот Фејсбук профил е веќе уапсено.

Франк Кеси: И пристапив на Барселона само поради Чави

Засилувањето на Барселона од Милан, Франк Кеси, откри дека клучен фактор за трансферот е желбата да игра под раководство на Чави.

Фудбалерот од Брегот на Слоновата Коска додаде дека кога ке те покани во својот тим тренер од калибарот на Чави, тогаш е јасно дека сите дотогашни напори и труд, добиваат дополнителна вредност. Кеси е играч од средината на теренот и очекува дека Чави ке му го најде вистинското место во тимот на Барселона.

притисни ентер