Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов му ја врачи наградата за животно дело на полскиот кинематографер Ришард Ленчевски.

,,Изненаден сум што вечерва ја добив наградата бидејќи никој не ми кажа дека тоа ќе биде сега. Според мене секој снимен филм е една мала лекција.,,-рече Ришард Ленчевски, добитник на наградата за животно дело Златна Камера 300.

Најавен како ангелот од Берлин, актерот Бруно Ганц, наградата ја прими од Министерката за култура Елизабета Канчевска Милевска.

,,Поминав два посебни денови во Битола меѓу луѓе со топло срце. Ме прошетаа по археолошки локалитети со што се приближив до суштината на оваа земја.“ -рече Бруно Ганц, добитник на специјалната „Златна камера 300“.

На добитникот на златната камера 300 Алексеј Серебрјаков наградата му ја врачи градоначалникот на Битола Владимир Талески. Примајќи ја наградата Серебрјаков по мобилен телефон се јави кај сопругата во Торонто, истакнувајќи дека неговата работа и е посветена неа.

,,Не знам кој се сети да ми биде доделена оваа награда, но ова е одлична идеја. Имам 51 година, а вакви награди вообичаено се добиваат по 70-тата година“ - рече Алексеј Серебрјаков добитник на специјалната „Златна камера 300“.

Како покровител на фестивалот Претседателот Иванов истакна дека филмот преку различни наративи ја отсликува вистината.

Министерката за култура рече дека Македонија е земја во која филмската дејност бележи голем подем и која станува нова дестинација на мапата на светската филмска индустрија.

Под мотото Филмот е убав, фестивалот донесува 215 филмови од 40 земји

Од оваа година со поддршка на фестивалот излезе и битолската млекарница Бимилк.

Годинашното издание на фестивалот е во знакот на 110 години творештво на Браќата Манаки.


Датум на објава: сабота, 19 септември 2015 во 14:21
Анета Шијакова
Обновено во: 14:30

коментари

остави коментар