Багески годинава имаше значајни настапи во Бугарија - учество на 19. Интернационален Фестивал и нетпревар за класична гитара „Академик Марин Големинов” во Ќустендил, како и заеднички солистички настап со бугарската гитаристка Стела Динкова и камерниот оркестар на операта од Благоевград, изведувајќи го популарното дело на Вивалди „Четири годишни времиња“. Со ова дело, Дарко Багески се претстави и во Благоевград.

Меѓународната концертна сезона Багески ја продолжи со солистички концерти на интернационални фестивали во Италија, Тајван, Црна Гора, Бугарија... Минатата година имаше серија успешни концерти во Софија, Пловдив, Варна и Ќустендил и има свои почитувачи и редовна публика во Бугарија.

Вечерашниот концерт е дел од јубилејната програма по повод 10 годишнината од основањето на Македонскиот културен центар во Софија. /МИА

Датум на објава: четврток, 09 јули 2015 во 09:59
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар