Парламентарците го обвинија Јункер за нетранпарентност и непотизам при именувањето на Селмајер , а воедно и за давање аргументи на евроскептиците. За дел од пратениците е спорен начинот на кој Селмајер го замени досегашниот секретар , Холанѓанинот Александар Италинер , кој неочекувано поднесе оставка.

Селмајер најпрвин бил именуван за заменик на главниот секретар , а по една минута и за главен секретар .

Тоа било направено зашто Германецот никогаш претходно не работел како управител или заменик управител на некое тело на Европската Комисија , што е предуслов за добивање висока функција во ЕК.
Наспроти противењето на парламентарците , Комесарот за човечки реурси Гинтер Етингер изјави дека Комисијата постапила во согласност со законот и дека Селмајер со своето знаење и искуство одговара на позицијата на која е поставен .

Мартин Селмајер важи за десна рака на претседателот на ЕК , Жан Клод Јункер и во комисијата има репутација на брилијантен ум , но и дека не избира средства за остцарување на своите цели . Тој е демохтистијанин од партијата на Меркел , а во Германија , поради неговите методи на работа го викале Макијавели или Монструм . 

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 20:26
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар