„Дојдовме во Грција за да ги спасиме нашите животи  и не сакаме да станеме алатка за надворешна политика и билатерални договори. Ниту во нашата земја не сме именувани како терористи, а и покрај тоа една грчка државна служба не смета за терористи и не исклучува од меѓународно заштита.“ – велат војниците во заедничката изјава и обвинуваат дека биле под притисок од вработени во службата за азил да го променат адвокатот.

„Доколку барателите на азил имаат докази за она што го тврдат за службата, тогаш ги молиме да ги достават. Во однос на содржината на одлуката, имаат право да поднесат жалба.“ – коментира за грчката новинска агенција директорката на службата за азил, Мариа Ставропулу.

Адвокатката на турските војници, вели дека за одбиените барања за азил ќе бидат поднесени жалби.

Осумте турски државјани, само неколку часа по неуспешниот обид за пуч во Турција, со воен хеликоптер слетаа во грчкиот град Александруполи со цел да побараат азил. 

Датум на објава: среда, 12 октомври 2016 во 10:29
Сања Ристовска
Обновено во: 11:33

коментари

остави коментар