Новиот оглас предвидува три пати повеќе средства споредено со првиот кога беа доделени 458 000 евра на 16 старт ап и спин оф компании, најави премиерот Груевски. Според Груевски, формирањето на Фондот за иновации и на Комитетот за иновации е вистинскиот забрзувач на иновациите во Македонија.

-- Работите одат добро, луѓето се задоволни. Макотрпната работа која ја имавме околу подготовката на Законот и формирањето на Фондот за иновации даваат резултати затоа што веќе се испорачани првите средства, а до Нова година ќе бидат испорачани дополнителни 1,8 милиони евра, нагласи Груевски.

Во наредните три месеци како што потенцираше Груевски ќе бидат на располагање 1,8 милиони евра. Дел од средствата ќе бидат искористени за старт ап компании и спин оф компании, околу 300.000 евра. Четиристотини илјади евра ќе одат за трансфер на технологии и останатите 600.000 евра ќе бидат искористени за комерцијализација на иновациите.

-Дополнително, до крајот на оваа година уште 500.000 евра ќе бидат инвестирани за акцелератори на новите компании, кои имаат иновации добиле поддршка од државата и треба да го забрзаат нивниот раст. Во наредните три месеци ќе бидат инвестирани 1,8 милиони евра, изјави Груевски
Ова е конкретна поддршка за развој на компаниите што ја опфаќа иновативноста како еден нов сегмент како еден од двигателите на економскиот раст.Датум на објава: среда, 16 септември 2015 во 17:24
Маја Дамјановска
Обновено во: 17:52

коментари

остави коментар