Кенет бил прифатен во племето и му понудиле сопруга. Тоа била Јарима, се уште тинејџерка, која била омажена за Кенет.

Кенет и Јарима заминале во САД. Живееле во Њу Џерси. Но на Јарима и било тешко да се прилагоди.

Морала да научи англиски, да научи да брои (бидејќи во нејзиното племе имало само три броја - еден, два и многу), автомобилите и модерната технологија ја плашеле и била осамена.

Времето го поминувала дома пред телевизор.

Родила три деца - Дејвид, Ванеса и Даниел.

Nuclear family: Yarima and Kenneth Good with two of their children David (left) and Vanessa (right)

Кога Дејвид имал 6 години, во 2011, неговиот татко со „National Geographic“ договорил целото семејство да замине во Венецуела и за нив да се сними документарен филм.

Кога пристигнале, Јарима донела одлука повеќе да не се враќа во САД. Се согласила да биде разделена од децата.

- По 2-3 години тоа го сфатив како напуштање. Како мајка ми да ме отфрлила - вели Дејвид.

Кога наполнил 10 години во Музејот за Национална историја во изложба за племиња, ја видел фотографијата на својата мајка.

- Се замрзнав. Се криев 10 минути - се сеќава тој.

Следувале тешки години за Дејвид. Со алкохол и проблеми го поминал периодот на адолесценција тагувајќи по својата мајка.

На сите им велел дека мајка му загинала во сообраќајка, не сакал да се знае дека таа е припадник на племе.

Но, во 2011 година, 19 години по разделбата, Дејвид ја прочитал книгата на неговиот татко за племето Јаномами и заминал во Венецуела да ја види мајка си.

Со помош на преведувач и водич успеал да го најде племето на мајка си длабоко во Амазонската шума.

- Не знаев како ќе реагира, дали ќе и се допаднам, дали таа ќе ми се допадне, дали ќе ме отфрли - раскажува Дејвид.


Home: When David Good went to visit his mother, he didn't even know if she was alive and well, because the Yanomami don't have any contact with the world outside their tribe

Веднаш ја препознал. И рекол: Мамо, конечно дојдов дома!

Дејвид тогаш имал 27 години. Сега било негов ред да доживее шок од овој начин на живот - отсечен од комуникација со светот, зависен исклучиво од природата.


Bridging the gap: In his unique position as a Western Yanomami, Good is helping to preserve the culture while bringing in necessities such as medicine

Дејвид поминува се повеќе време во племето на неговата мајка. Основал и непрофитна организација чија цел е да се информира за начинот на живот на племето Јаномами, да им се помогне, но да се зачува нивната автентичност.

- Тие живеат задоволни со многу малку, кај нив нема ниту рак, ниту депресија, ниту самоубиства - вели Дејвид за племето на својата мајка./ извор: Дејли меил


Датум на објава: понеделник, 26 мај 2014 во 13:03
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар