Бан во телефонски разговор со Јанукович изразил „сериозна загриженост“ во врска со кризата во Украина.

Генералниот секретар на светската организација кој моментално се наоѓа на самит на Латинска Америка во Хавана, во телефонскиот разговор со Јанукович побарал „спротиставените страни да започнат смислен, одржлив и инклузивен дијалог, за да се пронајде решение за кризата и да се спречи понатамошното крвопролевање“.

Инаку,  членовите на украинското движење „Заедничко дело“, кои ја окупираа зградата на министерството за правда во Киев, ја прекинаа блокадата.

Тие очекуваат дека властите во одговор на ваквата одлука ќе ги исполнат ветувањата за амнестирање на сите политички затвореници. Ако тоа не се случи, тие ќе преземат нова блокада.Датум на објава: вторник, 28 јануари 2014 во 09:21
Соња Поповска Петрушевска
Обновено во: 09:24

коментари

остави коментар