Со тоа, вели, сопственикот секогаш е заинтересиран за сопствената фирма, добро да работи.

Сите етички дилеми се отвораат токму заради функцијата која ја обавува Анѓушев, вицепремиер на владата на Р. Македонија. Самото тоа што тој е вицепремиер, само тоа  што тој лично ги прозва оние што го спроведоа тендерот кој го дови „Трансмет“ зошто не дале негативна рефернца за „Трансмет“, а не знам зошто би дале негативна рефернца кога правно и тој случај е сосема чист. Зошто сега наеднаш бегаме од фактот дека на извесен начин влијаеме со позицијата која ја носиме“

За адвокатот Драги Малиновски во знак на прашалник е влијанието на Анѓушев врз работата на управителот во фирмата.

„Од позиција на сопственик да влијае, повторно велам, може да биде, но и не мора да биде, така што тоа треба да се оценува од секојдневните потези на вицепремиерот во неговото функционирање“, изјави адвокатот Драги Малиновски. 

Фирмата на вицепремиерот Анѓушев ќе се трка за државен тендер од ЕЛЕМ. Досега од Електрани на Македонија поништија два тендери поради жалби на конкурентите. Првично тендерот на „Фероинвест“ требаше му донесе околу 2,2 милиони евра. Третото наддавање, за набавката на гумените ленти за потребите на РЕК – Битола, треба да се одржи до крајот на неделава. Од ЕЛЕМ велат дека не можат фирмата на Анѓушев да ја тргнат од тендерската постапка, бидејќи нема законски пречки.


Датум на објава: вторник, 12 септември 2017 во 14:47
Игор Стефановски
Обновено во: 15:01

коментари

остави коментар