Во излагањето во Генералното собрание на ОН, таа посочи дека, како земја кандидат за членство во Европската унија, Македонија се приклучува на нејзината изјава  за статусот на жените и ја споделува определбата да се засилат напорите кон трајна и трансформативна промена на животот на секоја жена и девојка во светот.

Министерството за труд и социјална политика, потенцира Царовска,  ја презема улогата на лидер во обликување на политиките, координација и одговорност на Владата на Република Македонија во однос на Агендата за родова еднаквост и еманципација на жените.

- Преземени се значајни чекори во насока на искоренување на сиромаштијата кај жените. Така, со промена на Законот за минимална плата се изедначуваат платите за сите економски сектори и се намалува разликата во платите меѓу мажите и жените. Со овие промени ги опфативме работниците од текстилната индустрија, од кои 80 проценти се жени, рече министерката за труд и социјална политика.

Истакна и дека Македонија во декември минатата година, ја ратификуваше Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и борба против насилството врз жената и семејното насилство.

Дополнително, министерката Царовска учествува како панелист на настан „Трансформативно финансирање за родова еднаквост“, а излагање ќе има и во рамки на министерската панел дискусија на тема: „Забрзување на имплементацијата на Пекиншката декларација и Платформата за акција и постигнување конкретни резултати до 2020 година“.

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 12:46
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 13:22

коментари

остави коментар