Како што јави дописникот на МИА од Атина, Теодоракис во интервјуто говореше и за прашањето со името, повторувајќи ги позициите на неговата партија и на централно левичарската Движење за промени во кое освен Река е и партијата ПАСОК.

- Инсистираме на решение што ќе го затвори нерешеното прашање со нашите соседи, решение за сложено име, што ќе се користи внатрешно, надворешно, дипломатски, на сите нивоа, еден збор за соседната земја и секако конкретни обврски врз основа на меѓународните договори за бришење на иредентизмот од учебниците и ако постои и од Уставот. Ќе треба нашите соседи да сфатат дека ќе треба да свртат страница, да го едуцираат нивниот народ на логичен соживот, пријателство и добрососедство со Грците, рече Теодоракис за радиото Скај.

Во однос на тоа дали би ја поддржале Владата во Парламентот за евентуалниот договор, истакна дека за да говори за тоа дали ќе гласаат позитивно или негативно, потребно е прво да го видат предлогот. 

Датум на објава: среда, 14 март 2018 во 11:14
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар