За склучен купопродажен договор во вредност од околу 50.000 до 80.000 евра, адвокатските и нотарските трошоци сега се најмалку 10.000 денари, а со измените, граѓаните ќе ја плаќаат истата сума и ќе немаат правна заштита.

Адвокатката Павлина Зефиќ вели дека со така целосно ќе се уништи адвокатурата, зашто предлозите на нотарската комора го промовираат надриписарството. Измените не се приоритетни, бидејќи ги немало во планот 3-6-9.

„Цената за еден нотарски акт којшто сега се предвиува со новите предлог измени, се движи од 8.000 до 60.000 денари во зависност од вредноста на предметот. Доколку се предвидува, онаа варијанта којашто ние како адвокати ја бараме, а тоа е договорите да ги составуваме, а нотарот само да ги потврдува во форма на јавна исправа, таа варијанта ќе биде многу поевтина“, изјави адвокатката Павлина Зефиќ

Адвокатите преку медиумите дознале дека премиерот Заев ќе има состанок со членовите од ресорот правда. Зефиќ јавно апелираше адвокатската комора да не отстапува од барањето за повлекување на предлог измените. Заев очекува прифатливо решение.

„Редот е прво да разговараме после правото на штрајк не им бега“, изјави премиеот Зоран Заев.

Опцијата за штрајк, адвокатите повторно ја разгледаа на нефомален состанок. Ако штрајкуваат, нема да се заврши ниту една правна работа.

„Тоа ќе значи штета на сите. Парализирање на целиот судски систем, на граѓаните и наш судир. Но, ние ќе направиме напор да не дојдеме до тоа, бидејќи во таква ситуација, нема да имаме корист“, изјави адвокатот Раде Јовчевски.

Според судиите на Светска банка за Југоисточна Европа, за трошоците пред нотар за долговите за сметки, Македонија е на второто место, после Латвија. Помалку трошоци имаат граѓаните на Словенија па на Хрватска, земји кои се во Европската унија. 

Датум на објава: вторник, 13 март 2018 во 17:41
Игор Стефановски
Обновено во: 18:22

коментари

остави коментар