И првиот медијатор за спорот за името, Робин О'нил, повеќепати нагласи дека е против преговорите за името и ја замолил Македонија да ги прекине преговорите.

„Иако Нимиц напомена дека неговите коментари се неофицијални,  македонското меѓународно движење за човекови права го праша зошто и јавно не ги искаже своите чувства, да поднесе оставка и да се откаже од преговорите за името кои всушност претставуваат, како што рече Робин О'нил, напад врз најосновните права на Македонија.

Го гледаме огромниот притисок врз Македонија да го смени името, за да се смири угнетувачот Грција, па затоа одлучивме, во име на Метју Нимиц, јавно да ги објавиме неговите чувства. Исто така, кога претседателот на македонското движење , Бил Николов, го прашал Нимиц, какви се неговите очекувања доколку Македонија се повлече од преговорите за името, тој одговори: 'Ништо. Не верувам дека би имало какви било последици'.

Датум на објава: вторник, 27 јуни 2017 во 09:09
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар