ЖРСМ Транспорт АД-Скопје: Штрајкот на машиновозачите незаконски, просечната плата за декември 47.665,00 денари

ЖРСМ Транспорт АД-Скопје ја известува јавноста дека редовно се исплаќаат платите и надоместоците на вработените.

ЖРСМ Транспорт АД-Скопје ја известува јавноста дека на ден 04.02.2019 година поради незаконскиот штрајк од страна на Машиновозачите предводени од Претседателот на Синдикалната организација НСМПМ – Машиновозачот Душко Чакаровски, на кои за месец Декември 2019 година има исплатено просечна плата со додатоци во износ од 47.665,00 денари, не сообраќаа следните патнички возови и тоа:

–Воз број 601 во 08:05 часот на релација Табановце – Скопје по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Венко Бојаџиски;

–Воз број 601 во 09:15 часот на релација Скопје – Велес по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Венко Бојаџиски;

-Воз број 2080 во 12:10 часот на релација Велес – Скопје по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Венко Бојаџиски;

-Воз број 2081 во 13:20 часот на релација Скопје – Велес по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Венко Бојаџиски;

-Воз број 2082 во 14:24 часот на релација Велес – Скопје по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Венко Бојаџиски;

-Воз број 643 во 14:30 часот на релација Скопје – Битола по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Симо Велиновски;

–Воз број 631 во 16:55 часот на релација Скопје – Гевгелија по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Тони Атанасовски;

-Воз број 644 во 18:27 часот на релација Битола – Скопје по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Влатко Божиновски;

-Воз број 645 во 20:05 часот на релација Скопје – Битола по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Цане Трпчевски, кој по турнус на работа требал да дојде режи од Битола со воз 642;

–Поради тоа што изостанал возот број 643 односно не заминал на релација Скопје – Битола, повратно од Битола –Скопје изостанале возот број 644 во 18:27 часот и возот број 645 на релација Скопје-Битола во 20:05 часот;

-Воз број 651 во 15:24 часот на релација Скопје – Кочани по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Јово Велиновски;

-Воз број 2022 во 16:30 часот на релација Скопје – Табановце по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Радивоје Савов;

-Воз број 2024 во 20:00 часот на релација Скопје – Табановце по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Радивоје Савов;

-Воз број 660 во 16:45 часот на релација Скопје – Кичево по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Драган Стојанов;

-Воз број 2083 во 22:40 часот на релација Скопје – Велес по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Никола Коцевски.

Исто така, истиот ден не сообраќаа следните товарни возови и тоа:

–Кружна во 07:00 часот по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Дејан Цветковски и Помошник Машиновозач Тони Костовски на релација Скопски чвор;

–Воз број 41703 во 05:16 часот по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Алекснадар Вилевски и Помошник Машиновозач Зоран Атанасовски на релација Табановце Граница-Гевгелија;

-Кружна електро во 07:00 часот по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Горанчо Коцевски и Помошник Машиновозач Зоран Велиновски на релација Скопски чвор и релација Табановце Граница – Скопје Југ и обратно;

-Воз број 40623 во 12:08 часот по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозач Марјан Јовевски и Помошник Машиновозач Горан Ѓорѓевиќ на релација Табановце Граница – Гевгелија Граница;

–Kружна 15:00 часот по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозач Даниел Димовски и Помошник Машиновозач Живко Костадинов на релација Скопски чвор;

-Кружна електро во 19:00 часот по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Машиновозачот Бобан Андовски и Помошник Машиновозачот Зоран Велиновски на релација Скопски чвор и Табановце Граница – Скопје Југ и обратно;

-Воз број 44707 во 23:01 часот по турнус на работа требал да биде управуван од страна на Помошник Машиновозач Ацо Стојановиќ на релација Табановце Граница – Гевгелија.

ЖРСМ Транспорт АД-Скопје ја известува јавноста дека редовно се исплаќаат платите и надоместоците на вработените.

Железницата како крвоток и битен сегмент во извршувањето на превозот на патниците и стоките во Републиката и надвор од неа е доведен во целосен прекин на железничкиот сообраќакај со што се нанесуваат огромни материјални и нематеријални штети на ЖРСМ Транспорт АД-Скопје, ЈП за железничка инфраструктура на РМ и на целокупното стопанство на РМ.

На крајот напоменуваме дека незаконитиот прекин на работа, односно штрајк, не е организиран согласно ЗРО и Колективниот договор на ЖРСМ Транспорт АД-Скопје и истиот не е предизвикан поради социјален момент или други услови со извршување на работните задачи, туку од лична корист на Машиновозачите кои имаат месечни парични примања во износ за месец Октомври 2019 година во износ 44.955,00 денари, месец Ноември 2019 година во износ 44.070,00 денари и за месец Декември 2019 година во износ 47.665,00 денари.

Во тој контекс Ве известуваме дека платата на Машиновозачите континуирано се зголемува и тоа од 2007 година, па се до денес и тоа со користење на метод на присила, т.е. незаконски прекин на Железничкиот сообраќај во кои тие се главни носители. Во таа насока Ви посочуваме дека платите на другите вработени се драстично помали и тие воопшто не го следат претходниот тренд на зголемување на платите на Машиновозачите.

Со почит,

ЖРСМ Транспорт АД-Скопје

76-годишна бабичка и нејзиниот 23-годишен сопруг снимаат порно видеа:Немаме цензура (ФОТО)

Има 53 години разлика помеѓу Алмеда и Гери Хардвик, но како што тврдат, тоа не е пречка за нивната љубов.

Алмеда (76) и Гери (23) се венчале во 2015 година откако се запознале на погребот на нејзиниот син Роберт, пишува The Sun.

Тие се среќни што го споделуваат својот приватен живот со следбениците на социјалните мрежи, а откако отвориле заеднички профил на „ТикТок“,започнале да снимаат порно и да продаваат еротска содржина на страницата за возрасни „ Only Fans“.

Оваа страница им овозможува на регистрираните членови да ги споделат нивните провокативни фотографии и снимки и да заработат пари на нив, а се чини дека Алмеда и Гери добро го искористиле тоа.

"Отворивме сметка и покажавме сè, без цензура. Само за една недела влеговме во топ 10 од најследените профили", напиша Гери на Твитер.

По венчавката, двојката се преселила во куќата на Алмеда и сега живеат со еден од нејзините внуци, кој е три години постар од Гери.

„Не барав момче, но Гери наиде самиот“, рече Алмеда. „Веднаш знаев дека тој е вистинскиот.

Две недели по нивниот прв состанок, Гери веднаш ја запросил по телефон и наскоро го истетовирал нејзиното име на неговите гради.

"Алмеда е млада по душа и возраста не ни е проблем. Ние дури и не размислуваме за тоа. Јас само знам дека Бог одговори на моите молитви денот кога таа влезе во мојот живот", заклучил Гери.

Португалија планира во првата фаза да вакцинира 10% од населението

Владата на Португалија денеска објави национален план за доброволно и бесплатно вакцинирање на граѓаните против коронавирус и објави дека во текот на првата фаза, која ќе започне следниот месец, ќе се вакцинираат скоро 10% од населението.

Предност ќе имаат оние над 50-годишна возраст со претходно постоечки болести, како што се васкуларни или респираторни заболувања, здравствените работници од првата линија и жителите и персоналот во домовите за стари лица.

Првата фаза на вакцинацијата треба да заврши меѓу јануари и февруари, изјави Франциско Рамос, координатор на владината работна група за вакцини. Тој додаде дека вакцините ќе се администрираат на 1.200 локации во здравствените домови низ целата земја.

Во втората фаза треба да се вакцинираат околу 2,7 милиони луѓе, пишува Ројтерс.

„Вакцинацијата е голем фактор на успех во борбата против пандемијата“, рече Рамос.

Министерката за здравство Марта Темидо рече дека Португалија купува 22 милиони дози вакцина против ковид-19 во вредност од 200 милиони евра. Властите потпишале договори со производителите на вакцини CureVac, Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi и GSK.

Првиот човек на Барселона: би го продал Меси, ќе нема плата за фудбалерите

Привремениот претседател на Барселона, Карлес Тускетс изјави дека ќе го продадел Лионел Меси минатото лето ако можел и откри дека платите на играчите ќе бидат одложени во јануари.

Марка неодамна објави дека долговите на Барселона во јуни годинава изнесуваат дури 488 милиони евра.

Поради големите долгови, Барселона се согласи да ги намали платите на играчите и членовите на стручниот штаб на клубот, со што заштеди 122 милиони евра оваа сезона и 50 милиони евра во следните три години.

Тукетс изјави дека ќе го продадел Лионел Меси да можел, откако Аргентинецот изрази желба да го напушти клубот минатото лето.

"Гледајќи од економска страна, би го продал Меси. Кога ќе погледнете што би добиле и што би заштедиле. Ла Лига воведува ограничувања на платите", рече Тукетс.

Тој додаде дека клубот ќе доцни со исплати на платите во јануари.

"Играчите нема да добиваат плати во јануари. Тие имаат две исплати. Едната во јануари, а другата во јуни. Овој јануари нема да има исплати. Ова е одложено исто како и другите исплати," рече Тукетс.

притисни ентер