Жестока предизборна кампања, програми, ветувања, црна кампања зачинета со „бомби“

Полека но сигурно се вжештува предизборната реторика, во која освен изборните ветувања партиите мегусебно разменуваат и мегусебни критики и обвинувања како за економијата, така и за националните прашања.. 

Црна кампања со меѓусебни обвинувања, манипулации и застарени националистички чувства наместо реално остварливи проекти и ветувања за подобрување на животот на граѓаните. Вака аналитичарите Тодор Пендаров и Агим Јонуз ја оценуваат досегашната предизборна кампања на партиите. Според нив секојдневното објавување на т.н „бомби“ за функционери од власта и опозицијата нема да извлијае врз определбата на гласачите, а голиот популизам што го продаваат партиите е на штета на граѓаните.

,, Имаме една апсолутно безпредметна кампања во која што никој тоа што ќе го вети не може да го оствари од многу проста причина што живееме во време на апсолитна неизвесност за тоа што не очекува утре, во време на коронавирус. Она што сите ние го голтаме како кампања сметам дека е нешто што 30 години не труе, а тоа е голиот популизам, оценува Агим Јонуз. Обвинувањата се тешки и манипулативни. ВМРО_ДПМНЕ во својата програма се фали дека нуди најразлични илјада проекти. Од друга страна СДСМ истото го прави. Сега се поставува прашањето ако ни е ваква економската состојба, и буџетот е во лоша состојба, од каде пари за такви проекти. Разлика меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ во суштина нема, смета Тодор Пендаров.

Инсистирањето на ДУИ за прв премиер Албанец, за двајцата аналитичари Пендаров и Јонуз, е играње на националистичка карта во отсуство на реални идеи, во период кога на интегративците им опаѓа поддршката. Како смешна ја оценуваат изјавата на Ахмети дека Гоце Делчев носел кече кога им се обраќал на Албанците.

,, Навистина е смешна изјавата дека Гоце Делчев носел кече. Она што ми се допаѓа е дека многу албански историчари кои си ја ценат науката тоа го негираа. Кои ја ставаат науката над се, а не политиката, вели Пендаров. Лично сметам дека целата кампања е еден гол циркуз, оценува Јонуз.

Очекувањата на аналитичарите се дека до самиот крај на кампањата реториката на политичарите ќе остане негативна, без драстични промени .

Клиниката за неврологија: „Водич за справување со невролошки заболувања во услови на ковид 19“

Со растечкиот број заболени од COVID-19, се објавуваат и сознанија за директно и индиректно инволвирање на нервниот систем.

Универзитетската клиника за неврологија изготви Водич за справување со невролошки заболувања во услови на Ковид-19 пандемија, кој содржи стручни препораки и насоки во однос на следење на одложени имунолошки посредувани компликации, невропсихолошки последици, и евентуално одложен развој на невродегенеративни заболувања кај заболените со Ковид-19. Препораките се направени врз основа на досегашните искуства и известувања од повеќе медицински центри, стручни асоцијации на невролози и мислења од експерти, а во согласност со иницијативaта на Европската академија за неврологија (EAN).

Водичот содржи посебни поглавја во однос на невролошките заболувања и ковид-19, како и генерални препораки за имуносупресивна/имуномодулаторна терапија кај пациенти со невролошки заболувања, како што се пациенти со мултипла склероза, миастенија гравис, невромускулни заболувања и неинфламаторни заболувања на централниот нервен систем.

- Со растечкиот број заболени од COVID-19, се објавуваат и сознанија за директно и индиректно инволвирање на нервниот систем. Со оглед на фактот дека ACE-2 (angiotensin converting enzyme-2), рецепторот за SARS CoV-2 е присутен во мозокот, јасно е дека вирусот може да ги инфицира невроните и да предизвика директни и индиректни невролошки компликации. Од друга страна, пациентите со некои невролошки заболувања и терапијата која ја примаат за третман, спаѓаат во групата лица со зголемен ризик за развој на компликации од COVID19. Сознанијата за COVID-19 секојдневно се збогатуваат и менуваат, што значи дека ставот за третман, постапување и процена на ризик кај пациенти со невролошки заболувања во услови на COVID-19 пандемија не е дефинитивен. Се наоѓаме на турбулентен терен со постојани динамични промени кои бараат следење и збогатување на знаењата и токму тоа е основната идеја за изработка на овој краток водич, кој треба да биде рамка во која неврологот со своето знаење и искуство ќе направи процена и ќе донесе одлуки за третман запазувајќи го индивидуализираниот пристап кон секој пациент, се посочува во воведот на овој водич.

Во Софија повторно демонстрантите со шатори го блокираа сообраќајот

Откако полицијата ги отстрани шаторите од клучните раскрсници во Софија во петокот наутро, група демонстранти синоќа повторно поставиле шатори  и го блокирале сообраќајот на најмалку три места.

Овојпат полицијата не ги отстрани шаторите. Главниот инспектор Красимира Стојадинова од управата за внатрешни работи изутринава изјави дека полицијата ќе продолжи да се обидува да ги убеди демонстрантите да ги отстранат блокадите. Никој не е приведен во текот на ноќта.

Претседателот Румен Радев прокоментира на Фејсбук дека Владата ја вклучила полицијата во судир со илјадници демонстранти.

„Подготвеноста да се жртвува социјалниот мир во името на политичкиот опстанок е чин на досега невидена политичка ескалација за време на бугарската транзиција. Кризата на бугарската демократија не може да се реши со репресивни и полициски мерки, може само да се продлабочи“, наведе Радев.

Тој смета дека оставките на Владата и на јавниот обвинител ќе бидат првиот чекор кон враќањето на Бугарија во владеењето на правото и демократијата.

24

СДСМ: Јакнењето на економскиот стандард на сите граѓани главен императив на новата Влада предводена од СДСМ

Продолжување на растот на платите и обезбедувањето постојана поддршка на домашниот приватен сектор се меѓу главните принципи на новата македонска економија.

СДСМ започна сериозни, темелни преговори со претседатели и високи претставници на политички партии кои се дел од новиот собраниски состав, за формирање на демократска, политичка, одговорна Влада, која на прво место од својата агенда ќе ја има новата македонска економија.

Продолжување на растот на платите и обезбедувањето постојана поддршка на домашниот приватен сектор се меѓу главните принципи на новата македонска економија.

Тука се вложувањата во младите и во рамномерниот регионален развој и продолжуваме да водиме посебна грижа за најсиромашните граѓани.

Јакнењето на економскиот стандард на сите граѓани ќе биде императив на новата Влада.

За две и пол години покажавме дека платите и економскиот стандард со СДСМ растат многу побрзо. Во следните 4 години ќе покажеме дека тие ќе растат уште повеќе, за да биде уште подобро.

Граѓаните ни ја дадоа довербата, бидејќи знаат дека во наредните четири години ќе работиме уште повеќе и уште подобро.

СДСМ

притисни ентер