Град Скопје и ЈСП склучија договор за организиран превоз на лица со потешка телесна инвалидност

Градот Скопје посветено работи на подобрување на пристапноста до градските институции за лицата со потешкотии во движењето, како и на нивната мобилност низ градот.

Градот Скопје и Јавното сообраќајно претпријатие – Скопје склучија договор за реализирање организиран превоз на лица со потешка телесна инвалидност на кои заради движење им е потребна инвалидска количка и на лица со тешки моторни пречки, со посебно адаптирани возила.

Превозот на корисниците се реализира со посебно адаптирани возила со автоматски управувана рампа за инвалидска количка, рачки за држење, каиши и шипки за закочување на инвалидските колички. Возилата што се сопственост на Град Скопје, се дадени на користење на ЈСП.

Реализацијата на превозот на дестинации на подрачјето на Град Скопје, е во согласност со Програмата за активностите во областа на социјалната, детската и здравствената заштита во град Скопје, за 2022 година.

Градот Скопје посветено работи на подобрување на пристапноста до градските институции за лицата со потешкотии во движењето, како и на нивната мобилност низ градот.

Град Скопје

Левица бара целосно укинување на апанажата за поранешните фунционери

Непринципиелно е поранешни претседатели, премиери, министри и пратеници да добиваат високи парични суми од државната каса со месеци, особено во ек на економска криза- Левица бара укинување на апанажата за функционерите.

Двајцата пратеници од партијата поднеле предлог за измена на Законот за плата, но не очекуваат поддршка од останатите политички партии. Додека тие што активно работат земаат далеку пониски плати од избраните и именуваните лица, нејасно е зошто со години од буџетот се трошат пари за оние чиј мандат веќе завршил, вели пратениот Крмов.

-Да ги земеме последните два примери- Царовска и Шеќеринска, кои се милионерки по дефиниција, имаат пријавено имот поголем од милион евра, и во ситуација на здравствена, економска и енергетска криза, да барате апанажа е на ниво на перверзија, вели Борислав Крмов – пратеник од Левица.

Апанажата е во висина од платата која функционерите ја добивале за време на мандатот. Според законот за плати, зависно од тоа колку време биле на позиција, така им се одредува времетрањето на паричниот надомест. Радмила Шекеринска, Мила Царовска и Никола Димитров 12 месеци ќе добиваат пари на сметка, а во наредните девет месеци, од поранешниот владин состав ќе земаат плата и Арјанит Хоџа и Седат Сулејмани.

Дел од функционерите од претходната Влада се откажаа од оваа привилегија, а меѓу нив е и поранешниот премиер Зоран Заев. Тој за Канал 5 потврди дека веќе се вработил во семејните фирми, а од неколкуте законски права за екс премиери- побарал четири лица за обезбедување и автомобил Шкода, но не лично за него, туку за превоз на телохранителите.

Оризопроизводителите најавуваат протест ако поддршка за арпата не добијат повеќе земјоделци

Производителите на ориз од кочанскиот регион бараат што повеќе земјоделци да бидат опфатени со финансиската помош – три денари за килограм предадена арпа, а за тоа е неопходно, велат, рокот за предавање на арпата да се продолжи до јуни.

На Министерството за земјоделство му даваат рок од две недели да најде начин како ова да го спроведе. Во спротивно, најавија, ќе организираат нови протести и ќе ги блокираат магистралните патишта.

Производителите до петок очекуваат ресорното Министерство да организира средба на која ќе ги образложат барањата, но се надеваат и дека ќа се најде заедничко решение за да се избегне блокирањето на сообраќајниците.

-Нашите сознанија се дека само на 15 отсто од земјоделците кои успеале до 15 декември да ги предадат произведените количини, им е исплатена финансиската помош од КОВИД мерките. Тие временски не можеа да стигнат да ја продадат арпата, зашто жетвата на оризот завршува до крајот на октомври, ниту пак откупувачите физички со своите капацитети можеа да стигнат да ги исполнат условите. Исто така, не се опфатени ниту земјоделците кои арпата ја преработиле во бел ориз. Затоа бараме, редовните субвенции да останат по 3.000 денари за декар и да бидат исплатени за 15 дена, а рокот за откуп на арпата заради добивање дополнителната финансиска помош да се продолжи до јуни. Ако не добиеме позитивен одговор, ќе излеземе на протести со блокада на патиштата, изјави земјоделецот Здравко Коцев од Облешево.

Земјоделците кои произведуваат ориз се во дилема како ќе ја почнат сеидбената сезона оваа година поради драстично зголемените трошоци на вештачките ѓубрива и заштитните препарати.

-Една вреќа ѓубре од 25 килограми сега чини 1.650 денари, а ќе се покачат и цените на хербицидите, што значи дека трошоците по декар се зголемени за сто отсто. Со сегашните откупни цени не можеме да ги покриеме давачките, а не станува збор за заработувачка. Затоа очекуваме арпата да се откупува по 40 денари, а белиот ориз по 80 денари за килограм, истакна Стојче Ташевски, земјоделец од Облешево. /МИА

притисни ентер