ДУИ: Инцидентот инсцениран од активистите на коалицијата: Алијанса-ВМРО-Левица

Демократската унија за интеграција најостро ги осудува инцидентите на антиевропските протести поттикнати од проруските елементи во нашето општество, вклучително и сценариото што вечерва беше реализирано на плоштадот Скендербег во Скопје. <

Инцидентот меѓу активистите на ВМРО, ЛЕВИЦА и Алијанса не може да не се смета за однапред смислен и изпланиран од оваа коалиција бидејќи протагонисти беа токму овие три партии и нивните поддржувачи.

Лицето што вечерва ги нападна своите коалициски партнери, вчера заедно со својот брат водеше кампања за ВМРО ДПМНЕ, додека денеска е функционер на ВМРО, директор на Комунална хигиена во Скопје.

ДУИ повикува на смиреност и не поттикнување меѓуетнички инциденти и насилство на протестите.

Антиевропските сили нема да успеат затоа што нашата земја е во НАТО и граѓаните ја сакаат Европа.

Демократска унија за интеграција

СДСМ: Не успеа црното сценарио на Мицкоски Левица и Алијанса за Албанците

Не успеа обидот на Христијан Мицкоски заедно со неговите партнери Левица и Алијанса за Албанците да реализираат некакво црно сценарио.

Мицкоски вечерва се обиде да глуми жртва а лажен напад со цел да предизвика меѓуетнички инциденти за да ги одржи во живот неговите лажни протести.

Повеќе детали на вонредната прес конференција на портпаролот на СДСМ закажана за 22.00 часот во седиштето на СДСМ.

Центар за комуникации со јавноста на СДСМ

МНР: Наводите дека во францускиот предлог македонскиот јазик „не е чист“ се неточни

Наводите дека во францускиот предлог македонскиот јазик „не е чист“ се неточни, опасни и им штетат на интересите на државата.

Министерството за надворешни работи вечерва соопшти дека најостро ги демантира наводите кои се споменуваат во јавноста дека македонскиот јазик „не е чист“ во француската предлог преговарачката рамка за отпочнување на преговорите на Македонија со Европската Унија.

– Ваквите наводи се неточни, опасни, ја доведуваат во заблуда јавноста и им штетат на интересите на државата. Ја информираме јавноста дека македонскиот јазик е неспорен и не е условен во предлог преговарачката рамка, која меѓу другото е преведена (и објавена) на македонски јазик од страна на преведувачките служби на Советот на ЕУ. Став 22 од предлогот недвосмислено кажува дека правото на ЕУ ќе се преведе на македонски јазик: “Македонија ќе треба навремено да направи преводи на правото на ЕУ (acquis) на македонски јазик пред пристапувањето и ќе треба да обучи доволен број преведувачи и толкувачи потребни за правилно функционирање на институциите на ЕУ по нејзиното пристапување.”, се наведува во соопштението.

Од МНР посочуваат дека согласно позициите консензуално утврдени од страна на нашето Собрание во Декларацијата за спорот со Република Бугарија, наша цел беше позицијата на Република Бугарија во однос на македонскиот јазик да не стане и позиција на ЕУ, а во оваа предлог рамка тоа е целосно исполнето.

– Практичната потврда за ваква неспорна употреба на македонскиот јазик ќе биде потпишувањето на Договорот за Фронтекс, со стандардна клаузула каде е наведен македонскиот јазик (без фусноти или дообјаснувања). Потпишувањето на Договорот за Фронтекс е предвидено да се случи веднаш по одржувањето на првата Меѓувладина Конференција помеѓу Република Северна Македонија и ЕУ и државите членки. Оттука, овој меѓународен договор меѓу Република Македонија и ЕУ, односно, државите членки, и на македонски јазик, ќе стане дел од законодавството на ЕУ, се истакнува во соопштението.

Според МНР, со овој договор, и нему сличните во иднина, како и со преводот на правото на ЕУ на македонски јазик во текот на преговорите за членство, македонскиот јазик ќе биде вклучен на исто рамниште во групата на официјални јазици на ЕУ, по нашиот прием во ЕУ.

– Тврдењето дека Република Македонија требала да бара цврсти гаранции преку внесување на поглавјето 34 во преговарачката рамка е погрешно и манипулативно. Поглавјето 34 се дискутира на крајот на преговарачкиот процес, кога е извесно дека земјата кандидат ќе стане земја членка на ЕУ. Ова поглавје не е ексклузивно посветено на внесување на јазикот на земјата кандидат за членство во семејството на официјални јазици на ЕУ и уште помалку има амбиција да признава јазици, поосчува Министерството.

МНР наведува дека во поглавјето 34 се разработуваат институционалните и процедуралните правила на ЕУ и видовите адаптации кои се неопходни да се направат во постоечкото ЕУ право за да внесе во прием новата земја членка (на пр. соодветната застапеност на новата земја членка во телата на ЕУ итн.), а земја кандидат нема процедурална можност да го отвора ова поглавје ниту да го дискутира пред отворањето на преговорите.

– Министерството за надворешни работи, заедно со Владата на Република Македонија и сите релевантни чинители, ќе работи напорно во претстојниот период да ги надмине сите недоразбирања со Република Бугарија, согласно со Договорот за добрососедски односи, и со цел обезбедување на непречени преговори и брза интеграција на Република Македонија во ЕУ. Предлог рамката со недвосмислен македонски јазик и идентитет претставува основа за започнување на процесот на преговори, се додава во соопштението на МНР.

притисни ентер