Заврши амандманска расправа за буџетот за 2014

Собраниската Комисија за финансирање и буџет на полноќ ја заврши амандманската расправа по Предлог-законот за Буџет за 2014 година, иако не беа разгледани сите 684 поднесени амандмани. Расправата мораше да биде прекината бидејќи измина рокот од десет дена предвиден во Деловникот за разгледување на амандманите. Од 291 разгледани амандмани, прифатени се само пет.

Сите амандмани ќе бидат дел од Извештајот на Комисијата, кој најнапред ќе биде доставен до претседателот на Собранието, Трајко Вељановски кој потоа ќе го проследи до Владата. Откако ќе биде вратен од таму, Собранието на седница во рок од пет дена ќе треба да го донесе Буџетот за следната година. Седницата се уште не е закажана.

- Комисијата за финансирање и буџет во рокот утврден со Деловникот на Собранието водеше претрес по 291 амандман поднесени од овластени предлагачи, пратеници. Со оглед на тоа што рокот утврден со членот 180-а од Деловникот за претрес по предлогот на Буџет измина, Комисијата не водеше претрес по амандманите од реден број 292 до 684 од списокот на амандмани. Сите овие амандмани што не се дел од претресот ќе бидат дел од Извештајот составен од Комисијата и испратен до претседателот на Собранието, изјави претседателот на Комисијата Марјанчо Николов.  

Опозициските пратеници обвинија дека со последните измени и дополнувања на Деловникот, што беа изгласани само од владејачкото мнозинство, им се одзема правото да се изјаснат за сите амандмани и дека 10 дена не се доволни за тоа.

Претседателот на Комисијата Николов изрази надеж, како што рече, дека ќе се изнајде начин во иднина да се надмине оваа непријатна ситуација која се создава од неможноста да се заврши амандманската расправа на Комисијата за финансирање и буџет.

Од вкупно 684 амандмани, 316 беа на СДСМ, 178 на НДП, 150 на ДПА, 33 на ПЕИ, а НСДП имаше поднесено седум.

Пратениците на седницата го донесоа и Предлог-законот за извршување на Буџетот на Република Македонија за 2014 година, по скратена постапка.
притисни ентер