Заев -Сахакјан:Јакне партнерството со УНДП за подобрување на глобалните и национални предизвици

Претседателот на Владата Зоран Заев денеска ја прими постојаната претставничка на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) Нарине Сахакјан.

Според соопштението од Владата ,тие ја оценија досегашната соработка како плодна и успешна и разменија мислење за тековните активности и остварување трансформациски промени во креирањето на јавните политики.

На состанокот беше разговарано за тековните и идни активности на УНДП, со фокус на главните предизвици на локалниот развој и Проектот „Градење на општинските капацитети за имплементација на проекти" спроведувани од УНДП за финансирање на изработка на техничка документација во области како хидротехнички проекти, системи за дистрибуција на гас, јавни објекти, бизнис и индустриски и други инфраструктурни проект.

Се дискутираше и беше истакната поддршката и соработката на УНДП во изработката на Националната стратегија за развој на земјата, при што беше констатирано дека продолжува посветеноста и имплементацијата на документот: „Рамка за соработка на одржлив развој на Обединетите нации" за периодот 2021-2025 година, како стратешка програмска рамка за активностите на Обединетите нации во нашата држава, во насока на постигнување на Целите за одржлив развој и Агендата 2030 на ОН.

Беше поздравена меѓусебната соработка и отвореноста на Владата за унапредување на соработката, особено во проекти за побрз и одржлив развој на економијата, како и инвестирање на капитални проекти кои го подобруваат животот на граѓаните во општините.

На средбата стана збор и за подготовка на промоција и отпочнување со работа на крајот на идниот месец, на Лабораторијата за акцелерација, која Канцеларијата на УНДП ја основа во земјата, со цел приклучување на најбрзата и најголема светска мрежа за учење за предизвиците и целите на одржливиот развој.

Со станување на членка на мрежата од 90 лаборатории, кои опфаќаат 114 земји, Македонија ќе има увид во сите информации на УНДП во обезбедувањето решенија за постигнување на целите на одржливиот развој до 2030 година.

Стоилковски: Дали зад милионските тендери во здравство се крие Синерџи на Горан Филипов?

Која е Кубис Медикал, фирмата миленик на Филипче за добивање на тендери?

Венко Филипче трет ден молчи за милионските набавки на Кубис Медикал, на кои што им потпишува милионски тендери, додека јавноста ја лаже дека само што не стигнале вакцини, а секој ден умираат по десетина наши сограѓани како последица од КОВИД 19 вирусот.

Која е Кубис Медикал, фирмата миленик на Филипче за добивање на тендери?

Дали зад Кубис Медикал всушност се крие Синерџи, на Горан Филипов, партнерот на Филипче со кој што неговата тешта гради куќа на падините на Водно?

Дали за Кубис Медикал се крие Синерџи која од државата откако е Филипче министер испумпала 7 милиони евра во тендери?

Создава ли Филипче нова здравствена мафија, на чие чело е самиот тој и неговата фамилија, како и неколку семејства во чиј посед се веледрогерии и фармацевтски гиганти?

Филипче гради бизнис империја на неколку поединци, чии што врски одат директно до него.

Здравството и буџетот на министерството наместо за подобрување на условите во болниците, набавка на вакцини и лекови, се користат за тендер шеми и богатење на поединци.

Не е чудо што се уште нема вакцини, кога ќе погледнеме дека министерот за здравство е зафатен со потпишување на тендери.

Фирмата миленик на Филипче, Кубис Медикал, во последните три години добила државни тендери во здравството од 5 милиони евра.

Тоа е истата таа фирма, на која Филипче и потпишал одлука за набавка на томографи за 15 милиони поскапи од првично понуденото од истата.

Филипче наместо да потпишува тендери, да каже до каде се вакцините, зошто на крај ќе има одговорност и за сите матни тендери што ги потпишал, но и за ненабавката на вакцини.

Прес-конференција на Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ

Бочварски: Развојот на општините да продолжи согласно Законот за урбанистичко планирање

Во однос на ова прашање Уставен суд донесе своја  одлука во врска со мораториумот што е укинат како одлука на Општина Центар. Постоечкиот Закон  за урбанистичко планирање нуди одредени можности.

Важно е растот и развојот на општините да продолжи согласно сите можности и процедури што ги нуди Законот за урбанистичко и просторно планирање, порача денеска министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, по вчерашната одлука на Уставниот суд за укинување на мораториумот за градење во Општина Центар.

Одговарајќи на новинарско прашање за комуникацијата помеѓу ресорното Министерство и Општина Центар, Бочварски истакна дека постоечкиот Закон за урбанистичко планирање нуди одредени можности. Доколку одредени урбанистички планови што ја загрозуваат животната средина и растот на општината, појасни, таа треба да поднесе елаборат со којшто ќе гарантира дека имаме одредени нарушувања на урбаното планирање и потоа да се разгледува во Министерството за транспорт и врски.

-Во однос на ова прашање Уставен суд донесе своја одлука во врска со мораториумот што е укинат како одлука на Општина Центар. Постоечкиот Закон за урбанистичко планирање нуди одредени можности. Ние разговараме со Општина Центар, тие ги бараат одговорите на овие прашања од нас, но најважно од се е дека доколку имаат одредена потреба на одредени урбанистички планови што ја загразовуваат животната средина, растот на општината итн, тие треба да поднесат елаборат со којшто ќе гарантираат дека имаме одредени нарушувања на урбаното живеење, планирање, итн, и потоа да се разгледува во Министерството за транспорт и врски, рече Бочварски.

Важно е, дополни, дека ДУП-овите кои се донесени и изгласани од Советот на општината се во сила заради тоа што истата таа општина некогаш ги изгласала. – Така што, може Општина Центар како матична општина, тоа се нивни урбанистички планови, да разработува свои планови и стратегии како ќе работат понатаму. Важно е растот и развојот на општините да продолжи и да продолжи комуникацијата согласно сите можности и процедури што ги нуди Законот за урбанистичко и просторно планирање, наведе Бочварски.

Уставниот суд, како што стои во соопштението објавено на нивната веб страница, на вчерашната седница ја укина Одлуката за начинот на применување на деталните урбани­стички планови, бр.08-1859/2 од 27.03.2019 година, донесена од Советот на Општина Центар („Службен гласник на Општина Центар" бр.6/2019 од 28.03. 2019 година) и го стави вон сила Решението за запирање на извршу­вањето на поединечните акти или дејствија што се преземени врз основа на актот, означен во точката 1 од оваа одлука.

Санкциониран возач кој се движел со 182 км на час во близина на Дебреше

Сообраќајци фатиле на радар автомобил чиј возач возел со брзина од 182 километри на час по автопатот „Мајка Тереза" во близина на натпатникот за гостиварското село Дебреше. 

На овој дел од сообраќајницата, максималната дозволена брзина е 80 км на час, со што возачот ја надминал за 102 км/ч.

Голфот со скопски регистерски ознаки бил запрен, а на возачот му била напишана глоба од 400 евра. За прекршокот, времено му е одземена и возачката дозвола.

Од СВР Тетово информираат дека во текот на вчерашниот ден спровеле акциска контрола за пречекорување на брзина.

– Вчера (3 март) од 9 до 14 часот, на поширокото гостиварско подрачје, односно на автопатот Гостивар-Тетово, во близина на Дебрешки натпатник, спроведена е локална акциска контрола за брзина со која се движат возилата надвор од населено место Откриени и законски санкционирани биле вкупно 30 прекршоци. Шест од прекршоците биле пречекорувања на брзината за повеќе од 70 километри на час, а 24 пречекорувања биле за 50 до 70 километри на час. При контролата, исто така, санкционирани се и 2 други видови прекршоци, навдуваат од СВР Тетово.

притисни ентер