Заев -Едштадлер: Австрија целосно го поддржува пристапниот процес на нашата држава кон ЕУ

Претседателот на Владата, Зоран Заев, придружуван од министерот за здравство, Венко Филипче, се сретна со Каролине Едштадлер, сојузна министерка за Европа и Устав на Република Австрија.

На состанокот е пренесена целосна поддршка од Австрија за пристапниот процес на нашата држава кон ЕУ, бидејќи, како што е констатирано, земјава ја заслужува таа „кредибилна перспектива".

Искажан е ставот дека се работи за кредибилноста на ЕУ, довербата во Европската унија и за безбедноста на Унијата и во таа насока е изразена и подготвеност од Република Австрија за помош во процесот, со цел продолжување на интеграциите.

Премиерот Заев се заблагодари за големата пријателска поддршка од Австрија на Македонија, што резултира со добри билатерални односи на политички и на економски план и отворени шанси за натамошни унапредувања.

„Со позитивните политики на дијалог и инвентивност ќе продолжиме да даваме аргументи за поддршката од Австрија и од другите земји членки на ЕУ за натамошниот исчекор во евроинтеграциите. Се покажа дека граѓаните во која било држава, ги казнуваат национализмите. На домашен план, имаме видлива борба против криминалот и корупцијата, со што покажуваме дека е можно владеење на правото еднакво за сите. Но факт е дека отворената европска иднина и за нашата држава и за другите земји од регионот има мотивирачка улога во реформските процеси и во имплементацијата на европските вредности", рече премиерот Заев.

Претседателот на Владата, Заев, се заблагодари на Република Австрија за присуството на австриските полицајци на јужната граница на државава, во рамките на активностите поврзани со справувањето со мигрантската криза и нагласи дека на овој план Македонија ги следи европските пракси и политики. Заеднички е констатирано дека европските перспективи за Западен Балкан се потребни, меѓудругото и за справувањето со ова меѓународно прашање.

На средбата се разговараше и за справувањето со предизвиците од пандемијата и за потребите од современ здравствен систем во полза на граѓаните. Во таа насока е посочено на потребата од планираниот нов Клинички центар во Скопје и од инклузивната поддршка на проектот од страна на политичките чинители во Парламентот.

Премиерот Заев изрази посебна благодарност до австриската министерка Едштадлер, за помошта и донациите од Република Австрија во здравството, како и за големата поддршка од Австрија и од Европската унија во справувањето со последиците од пандемијата.

Дива свиња се прошета низ строгиот центар на Солун (ВИДЕО)

Во центарот на Солун, денеска е забележана дива свиња како талка во раните утрински часови, а неколку минувачи ја снимале во 02,45 часот на централниот плоштад Аристотел.

Свињата најверојатно се симнала во градот од блиската шума, а потоа била забележана како талка низ строгиот центар, пренесува грчкиот портал „greekreporter“.

Дивите свињи се чести низ цела Грција, но претежно живеат во шуми, а многу невообичаена појава е да се види на централните плоштади во поголемите градови.

Според Христос Влахос, професор на Катедрата за земјоделство, шумарство и природна средина на универзитетот Аристотел, дивите свињи се честа закана низ цела Европа.

Тој исто така смета дека граѓаните не треба да имаат големи проблеми освен ако не предизвикаат паника или ако животното се чувствува загрозено, кога може да стане агресивно, а секако постои и проблемот со предизвикување сериозни сообраќајни несреќи.

Грчките земјоделци неодамна ги повикаа властите да преземат мерки за сузбивање на експлозивниот раст на популацијата на диви свињи, поради уништување на нивните посеви.

Овој проблем, велат тие, е многу голем во некои делови на Грција, бидејќи свињите кои избегале од сточарските фарми сега формирале стада диви свињи и тоа резултира со „хибридни свињи“ кои се екстремно распространети и тоа создава многу проблеми во управувањето со нивните население, и со оглед на тоа што се исклучително плодни.

Николоски: ВМРО-ДПМНЕ нема против измена на член 102 ако има заштитни механизми

Додаде дека се уште го немаат предлогот на измената, но побара учество и на власта и на опозицијата како и на граѓанскиот сектор

Едукативни и кампањи од јавен интерес се од корист на секого, но мора да бидат со целосна вклученост на сите релевантни субјекти кои што имаат интерес од тоа и со под еднакво учество и на власта и на опозицијата. Многу е важно да се дефинира механизам кој што ќе значи контрола во однос на власта дсо цел да не ги злоупотребува тие кампањи за влијание врз медиумите и да не се прават финансиски малверзации, рече Николоски во вечерашното издание на Само Интервју.

Влада: Од Институтот за македонски јазик самите понудија нови толкувања за зборовите

Владата, заедно со Министерството за образование и Институтот за македонски многу јасно и прецизно ги договорија улогите во подготовката на процесот и во поставувањето на севкупниот зборовен фонд од „Толковниот речник на македонскиот јазик"

„Толковниот речник на македонскиот јазик" е научен труд и авторско дело на научниците македонисти и лингвисти од Институтот за македонски јазик „Крсте Петков Мисирков" коишто се единствено стручни за оваа област и имаат и надлежност за содржината на речникот.

Владата согласно својата програма за унапредување на македонскиот јазик ја реализираше дигитализацијата на вкупниот број лексеми, односно зборови, со единствена цел да им го доближи и да го стави на бесплатно располагање речникот на сите граѓани и на академската јавност во земјата и во светот, за тој редовно да се ажурира, да расте и да се развива, да се дополнува и менува.

Тоа значи дека платформата makedonski.gov.mk понатаму ќе се развива заедно со сите научни работници, лектори, македонисти, и други научници кои низ својата интердисциплинарна работа опфаќаат лингвистика, и кои ќе можат редовно да го ажурираат речникот, да го дополнуваат и менуваат, за истиот да расте и да се развива, а Владата и понатаму ќе ја има единствено улогата да го модерира техничкиот дел на процесот и да го одржува системот.

Во комуникацијата со Институтот за македонски јазик откако во јавноста се појавија реакции за одделни лексеми во речникот, првите луѓе на редакцијата и на институтот самите понудија толкувањата на зборовите што предизвикаа реакции да бидат привремено повлечени и многу бргу да во наредниот период бидат заменети толкувања соодветно според современиот лингвистички и општествен контекст.

За овој чекор согласност за содржината на соопштението даде и раководителката на проектот „Толковен речник на македонскиот јазик" кое беше доставено до јавноста и до сите медиуми кои побараа дополнителни толкувања.

Владата во комуникацијата со Институтот и со раководниот тим на толковникот, покажа висока почит и разбирање за стручноста и автономијата на научните работници и размената на мислења поврзана за реакциите се водеше во исклучиво контекст на социо-лингивистичките аспекти согласно современите општествени текови и прифатени вредности, и во таа насока понуденото решение за ново вредносно толкување, со целата почит кон методологијата на тимот научници, дојде токму од нив.

притисни ентер