Втората германска вакцина против корона чека на одобрение, најавија милијарда дози

Минатата година беше една од првите „ветувачки вакцини“. И тогаш рекоа дека не сакаат најбрза, туку најдобра вакцина.

Сега велат дека очекуваат одобрување во јуни. Што е со германската вакцина CureVac?

"Тишината понекогаш може да изгледа сомнителна. И во изминатите неколку недели, приказните за вакцината CureVac стивнаа", пишува Зидојче Цајтунг. „Таа тишина е толку гласна затоа што бучавата околу другите производители е голема.

Навистина, вакцината на BioNTech / Pfizer mRNA развиена во германска лабораторија во Мајнц се пријавува секој ден со месеци. Слично е и со шведско-британската AstraZenecа, но исто така и со американската вакцина Johnson & Johnson. Овие две векторски вакцини ретко се поврзани со тромбоза. Постојат исто така приказни за можноста Европската агенција за лекови (ЕМА) да ја одобри руската, исто така векторска вакцина Спутник V, пишува ДВ.

Но, што е со вакцината mRNA на CureVac од Тибинген, Германија.

Очекувањето е „на време“, велат од таа германска биофармацевтска компанија. Постапката за одобрување на вакцините во ЕМА започнала во средината на февруари. Повеќе од 40.000 луѓе од Европа и Латинска Америка во моментов учествуваат во студијата „фаза 2б / 3“, а најавена е привремена анализа на успешноста за вториот квартал на оваа година.

CureVac очекува ЕМА да издаде одобрување на почетокот на јуни. За некои, тоа оди премногу бавно. Германскиот експерт за здравство Карл Лаутербах вели: "За ЕМА, ова често трае премногу долго, како што видовме во случајот со BioNTech. Ако се очекува CureVac да делува како и BioNTech или Moderna, вакцината треба да биде одобрена и администрирана што е можно побрзо “, рече тој за неделникот Дер Шпигел.

Лотар Вилер, претседател на институтот Роберт Кох, не мисли така. „Не гледам потреба за итно одобрување“, рече тој минатата недела. Во изминатите неколку месеци, Германија, рече тој, го „избра вистинскиот пат“ кога станува збор за одобрување на вакцините, бидејќи внимателно се проучуваат можните несакани ефекти

Германскиот министер за здравство се согласува со него: „Податоците сè уште ги нема“, рече Јенс Шпан, додавајќи дека затоа не е можно да се издаде дозвола за „CureVac“ по итна постапка.

Примерот на BioNTech покажува дека бавното одобрување не е единствениот фактор што ја спречува брзата и масовна имунизација. Другото „тесно грло“ е производството.

CureVac тврди дека во последните неколку месеци успеале да формираат мрежа на партнери, меѓу кои има гиганти како германски Баер и британски ГлаксоСмитКлајн. Тие треба да опфаќаат важни чекори во производството на вакцина чие официјално име е CvnCoV.

Производството во сопствената фабрика на CureVac во Тибинген започнува во втората половина на годината, „на наш сопствен ризик“, вели Франц-Вернер Хас, извршен директор. Партнерската мрежа се очекува да се прошири понатаму и до крајот на годината ќе бидат произведени 300 милиони дози. За следната година, CureVac ја прилагодува прогнозата (наместо 600 милиони) на една милијарда дози.

Фирмата преговара со владите, но и институции како Ковакс, вели Хас. Побарувачката за вакцини далеку го надминува снабдувањето.

Минатата недела, CureVac објавиле податоци за фискалната 2020 година. Загубите ги надминуваат приходите. Компанијата лани забележала промет од околу 49 милиони евра, што е скоро три пати повеќе од една година порано. Но, загубата била околу 110 милиони евра. Компанијата го објаснува ова со зголемените трошоци за истражување и развој на вакцините.

Брисевите од заразениот македонски војник испратени во МАНУ

Утрово во 5.30 часот, македонскиот офицер заразен со Ковид 19 од Африка со посебен транспорт стигна во земјата и веќе е хоспитализиран на клиниката за инфективни болести. 

Директорката на Инфективна Милена Стевановиќ за Канал 5 изјави дека официрот е во добра општа состојба, има уреден клинички статус, нема температура и нема некое респираторно засегање.

Брисевите веќе се испратени на испитување во МАНУ, но Стевановиќ вели дека од разговорот со офицерот при епидемиолошката анкета, мала е веројатноста дека станува збор за јужноафриканскиот сој.

Прогнози на ЕК: Економијата на Македонија со раст од 3,7 проценти во 2021 година

Економското опоравување на Македонија, кое нагло запре во 2020 година, бидејќи пандемијата ја погоди домашната и странската побарувачка, во текот на 2021 и 2022 година, се очекува да добие цврста основа. 

Реалниот раст на БДП во просек би изнесувал 3,7 отсто, а во 2022 ќе биде 3,8 проценти. Надворешниот сектор веројатно нема да придонесе за раст. Јавните финансии се предвидува да се подобрат во согласност со економското закрепнување и постепеното укинување на фискалната поддршка.

Како што брифираат од Делегацијата на ЕУ во Скопје, додека закрепнувањето се очекува да се забрза во текот на годинава, што се должи главно на домашната побарувачка, производството се очекува да ги надмине вредносите од предкризниот период дури следната 2022 година.Со понатамошно укинување на мерките за ограничување, трошоците на домаќинствата се предвидува да се зацврстат со зголемена брзина во 2021 и 2022 година, поткрепени со понатамошно зголемување на платите, зголемување на вработеноста и заживување на дознаките.

Во делот на очекувањата во инвестициите, како што истакна на средба со новинари Фрек Јанмат раководител на економски оддел во Делегацијата на ЕУ во Скопје, се очекува тие да бидат поттикнати со барем делумно реализирање на амбициозните планови на Владата да инвестира во патна, железничка и комунална инфраструктура. Закрепнувањето на странската побарувачка, особено од Германија и Кина, поддржано од обновување на синџирите на снабдување, според него, го поттикнува растот на извозот. Сепак, надворешната рамнотежа веројатно ќе го намали растот во двете години, како резултат на силната побарувачка за увоз, како одраз на зголемената домашна побарувачка и извозното производство зависно од увозот.

Кога станува збор за пазарот на трудот, се оценува дека тој се покажал отпорен во текот на целата година, поради владини субвенции за плати и придонеси. Загубите на работните места останаа ограничени, но растат секој квартал, а работната сила се намалува последователно. Со заздравувањето кое се зацврстува во 2021 година, и ако владината поддршка за работодавачите и работниците продолжи барем оваа година, како што е предвидено во петтиот владин пакет усвоен од Парламентот во април, вработувањето, се посочува, најверојатно ќе расте со забрзано темпо во однос на прогнозата.

Проценката е и дека се зголемува притисокот врз потрошувачките цени како резултат на инфлацијата. Имено, таа се зголеми во втората половина на годината, водена од растот на цените на храната, горивата, вклучително и повисоките акцизи за нафтените производи и законскиот пораст на цената на електричната енергија во август. Додека зголемувањето на цените на храната се очекува да се смири, основниот ефект од цените на електричната енергија продолжува во првата половина на 2021 година. Двете, зголемувањето на увозните цени на стоките и засилувањето на домашната побарувачка, како што беше посочено, се очекува да ја одредат динамиката на инфлација.

Нивото на долгот се зголеми, како резултат на големите финансиски барања поврзани со кризата. Јавните финансии се влошија во 2020 година, откако се активираа автоматските стабилизатори, а владата спроведе мерки на дискреција за поддршка во вкупна вредност од околу 3 отсто од БДП. Опоравувањето на даночните приходи во последниот квартал на 2020 година, делумно се должи на приливот на одложени плаќања за данок на доход, а се зголемија и социјалните придонеси од државните субвенции во споредба со претходната година. За да се помогне во финансирање на повисоки трансфери, капиталните расходи беа намалени. Во однос на БДП, тој излезе скоро непроменет од претходната година, од 3,1 отсто.

Во согласност со економското закрепнување, јавните финансии се очекува да се подобрат во текот на прогнозираниот временски хоризонт. Трансферите и трошоците поврзани со кризата за стоки и услуги се предвидува постепено да опаѓаат, додека капиталните трошоци, кои силно ја реализираа својата цел во 2020 година, се очекува значително да пораснат.

-Враќањето на јавните приходи веројатно ќе биде поддржано со постојани подобрувања во управувањето со јавните финансии, како што е спроведувањето на Стратегијата за реформа на даночниот систем, усвоена од Владата во декември, што може да ја зајакне мобилизацијата на приходите. Додека Владата планира да се врати на фискалната консолидација од 2021 година, таа не претстави конкретни мерки за поткрепа на ова. Сè уште високите фискални дефицити и плановите за позајмување во 2021 година со цел да ги надополнат депозитите во централната банка, веројатно ќе го зголемат нивото на долг понатаму, особено во 2021 година, оценуваат од ЕК.

Во однос на ризиците за прогнозираните вредности, се наведува дека неизвесноста за текот на пандемијата може да ги намали очекувањата за порастот, особено во врска со дознаките и автомобилските ланци за снабдување. Негативните случувања што создаваат потреба за понатамошни мерки за поддршка, исто така, ќе предизвикаат ризици за фискалните изгледи. Покрај тоа,се додава, прогнозата за приходите, може да биде оспорена од слабата посветеност на реформите за мобилизација на приходите, како што се плановите за нови намалувања на даноци и изземања од даноци. Од друга страна, брзото спроведување на клучните одредби од новиот закон за органски буџет и спроведувањето на неодамнешниот Акциски план за управување со јавни инвестиции може да ги подобри изгледите.

На новинарско прашање Јанмат истакна дека мерките кои ги презеде Владата за справување со економската криза предизвикана од пандемијата, се слични како и мерките во повеќето земји од ЕУ како субвенционирање на компании, за задржување на работниците, одложување на плаќањето на даноците, субвенционирани каматни стапки за компаниите.

Повеќето од мерките се се уште во сила во повеќето земји, како и во С Македонија, но нагласува забележителен е трендот на нивно постепено напуштање како таму и овде, што е вели, поврзано со фискалните консидерации. Пред се, тоа е поврзано со растот на јавниот долг кај сите земји, што ќе претствува товар за следните генерации оти долгот мора да се врати. Она што би помогнало во забрзано опоравување е, нагласува Јанмат, процентот на вакцинирано население, по примерот на Британија, што ќе овозможи побрзо враќање на стопанството во нормала, особено на туризмот, хотелиерството, рестораните… што исто така може да го стимулира економскиот раст.

Во однос на инфлацијата, вели секоја Влада сама ги одредува мерките за зачувување на куповната моќ на населението, но ако таа расте побрзо од платите секако ќе ја зесегне куповната моќ.

ЕК четири пати годишно излегува со прогнози за економскиот раст во земјите кандидати за членство и во земјите аспиранти за членство во ЕУ.

Во март издадени над 50 проценти повеќе одобренија за градба од лани

Во март се издадени 338 одобренија за градење што е за 54,3 проценти повеќе од истиот месец лани, објави денеска Државниот завод за статистика.

Предвидената вредност на објектите изнесува 5 милијарди 216 милиони 352 илјади денари, што е за 91,1 отсто повеќе во однос на истиот месец лани.

Најголем дел од издадените одобренија за градење или 214 се за објекти од високоградба, 41 за објекти од нискоградба и 83 се за објекти за реконструкција.

Кај 220 објекти како инвеститори се јавуваат физички лица, а кај 118 објекти како инвеститори се правни лица.

Предвидена е изградба на 488 станови со вкупна корисна површина од 47.831 м2.

притисни ентер