Во Словенија опаѓа бројот на заразени , владата се подготвува по Велигден да укине некои од мерките

Бројот на новозаболени од коронавирус во Словенија се зголеми за 38, а сега има вкупно 1.059 се заразени со „Ковид-19“, објави денеска  словенечката влада, што се чини дека укажува на опаѓачки тренд на дневниот раст.

Бројот на хоспитализирани пациенти се зголемил за шест во понеделникот односно 114 во болниците, од кои 30 во одделите за интензивна нега.Бројот на смртни случаи заразени со коронавирус остана ист, 30 лица.

Вчера четворица пациенти се отпуштени од болница, а вкупно 102 се сметаат за закрепнети и здрави. Биле спроведени 1067 нови тестови.

Сето ова се чини дека е индикативно за трендот на намалување на дневниот пораст на нови случаи, поттикнат од острите ограничувања, поради што владата размислува за рестартирање на производството во некои индустриски сектори по Велигденскиот понеделник, доколку граѓаните продолжат доследно да се држат до нив.

"Важно е да ги задржиме ограничувањата и за време на велигденските празници. Нека Велигден биде знак за нов почеток, враќање на здравјето и намалување на кривата на заразените. ", рече на прес-конференција владиниот портпарол Јелко Кацин.

„Со мерките и ограничувањата што досега ги  воведовме, постигнавме добри резултати и можеме да го споредиме одговорот на нашиот здравствен систем со најдобрите во светот, затоа сум особено благодарен на нашите здравствени работници “, рече министерот за здравство Томаж Гантар.

Како што рече на истата конференција министерот за труд, семејство и социјални работи Јанез Циглер Кинг, владата ќе се обиде да земе предвид некои од барањата на унијата во вториот антикризен пакет, што треба да се случи до крајот на месецот.

Ова важи, на пример, за можноста невработените во службите за вработување кои веќе немаат право на бенефиции за невработеност, можат да имаат право на тоа за време на епидемијата. Ова би важело и за т.н. вработените во несигурни форми на вработување, т.н. работници на дело, инвалидни лица и други работници со скратено работно време.

притисни ентер