Во октомври годишен раст на депозитите од 8,0%, а 5,3% на кредитите

Анализирано на годишно ниво, вкупните депозити се зголемени за 8,0%, како резултат на повисоките депозити на двата сектора, со поизразен придонес на секторот домаќинства. 

Годишниот пораст на кредитите, пак, е 5,3% и произлегува од зголемувањето на кредитите на двата сектора, со поголем придонес на секторот домаќинства, соопшти Нардоната банка.

Паричната маса во октомври забележа месечен пад од 0,7%, во поголем дел како резултат на намалените депозитни пари и краткорочните депозити, при помал придонес кон падот и на готовите пари во оптек, a во услови на раст на долгорочните депозити до две години. На годишна основа, паричната маса е зголемена за 5,2%, главно поради растот на депозитните пари и краткорочните депозити, при позитивно влијание и на останатите компоненти.

Во октомври, вкупните депозити се намалени за 0,3% на месечна основа, во целост како резултат на падот на депозитите на корпоративниот сектор, додека депозитите на домаќинствата остварија раст. Споредено на годишно ниво, вкупните

депозити бележат раст од 8,0%, којшто се должи на повисоките депозити на двата сектора, со поизразен придонес на секторот „домаќинства“.

Кај вкупните кредити во октомври е забележан месечен и годишен раст од 0,3% и 5,3%, соодветно, кој произлегува од зголемувањето на кредитите на двата сектора, со поголем придонес на секторот „домаќинства“.

Во октомври, вкупните депозити на корпоративниот сектор остварија месечен пад од 1,8%. Надолната промена пред сè е резултат на пониските депозитни пари, при пад на краткорочните депозити во странска валута и на вкупните долгорочни

депозити, во услови на раст на краткорочните депозити во денари. На годишна основа е забележан раст од 14,1%, во поголем дел поради повисоките краткорочни депозити во странска валута, при остварен дополнителен раст и кај депозитните пари и долгорочните и краткорочните депозити во денари.

Кредитите на корпоративниот сектор, овој месец, бележат минимален месечен раст од 0,1%, при годишен раст од 4,1%. Притоа, месечната и годишната промена во целост се должат на зголеменото кредитирање во денари, при остварен пад на кредитите во странска валута.

Во октомври, вкупните депозити на домаќинствата се зголемени за 0,3% на месечно ниво, во целост како резултат на растот на долгорочните депозити во странска валута и во денари, во услови на забележан пад кај останатите компоненти.

Годишниот раст изнесува 6,8% и се должи на повисоките долгорочни депозити и депозитните пари, а во помала мера и на краткорочните депозити во денари, додека краткорочните депозити во странска валута бележат пад.

Кај кредитите на домаќинствата, овој месец, е забележан месечен раст од 0,5%, како резултат на повисокото кредитирање во денари и во странска валута, поизразено кај кредитите одобрени во денари. На годишна основа, кредитите се повисоки за 6,3%, во поголем дел поради растот на кредитите во странска валута, при забележан раст и на кредитирањето во денари.

Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, во октомври, кај најзастапените категории ‒ потрошувачките и станбените кредити, е забележан месечен раст од 0,3% и 0,8%, соодветно, при годишен раст од 5,9% и 10,4%, соодветно. Автомобилските кредити, овој месец, се зголемени за 0,8% и 13,2% на месечна и на годишна основа, соодветно, додека кредитите одобрени на кредитни картички бележат месечен и годишен пад од 0,4% и 3,4%, соодветно. Во октомври, кај негативните салда на тековните сметки е евидентирано месечно и годишно зголемување од 0,4% и 8,5%, соодветно, додека кредитите одобрени врз други основи се намалени за 1,2% и 17,4%, на месечно и на годишно ниво, соодветно, се наведува во соопштението од Народната банка на РМ.

Мајка од пеколот: Тригодишни близначиња починаа од предозираност со дрога

Џестис Џејмс (22), мајка на тригодишните синови близнаци Џоши и Џестин, е обвинета за убиство и злоупотреба на деца, откако децата починале поради прекумерна изложеност на дрогата фентанил.

Како што објави „Дејлимејл“, децата биле пронајдени во несвест на 11 јули во куќа во паркот Канога, Калифорнија. Тие не реагирале и не биле свесни кога болничарите пристигнале во станот во кој била Џастис Џејмс со нејзиното момче и нејзиното семејство.

Братчињата итно биле пренесени во блиската болница, но веќе било доцна. Џоши починал подоцна истата вечер, а Џестин два дена подоцна.

Џонатан Хатами, заменик окружен обвинител, рече дека ова е прв пат во областа на Лос Анџелес родителите да бидат обвинети за смрт од предозирање поврзано со фентанил.

Употребата на оваа дрога е во пораст, што е вознемирувачки тренд во последните години во САД. Поради истрагата, која се уште не е завршена, обвинителот не сакал да даде повеќе детали за тоа како близнаците биле изложени на дрога.

„Имавме уште четири слични случаи во последните шест месеци во Лос Анџелес. Децата се највредното нешто што го имаме. Тие не купуваат фентанил, не пушат. Возрасните го прават сето тоа, но невините деца плаќаат Највисоката цена е неприфатлива“, рече Хатами.

Мајката на малите деца, Џастис Џејмс, се појави на суд во вторникот и изгледала вознемирено. Во публиката имало уште неколку членови од нејзиното семејство. Таа била задржана во притвор откако ѝ била одредена кауција од четири милиони долари.

Ќе добие адвокат на нејзиното следно судење закажано за 31 јули. Членовите на семејството тврдат дека таа била грижлива мајка и не би направила ништо за да им наштети на синовите. Близнаците неодамна го прославиле третиот роденден, а за Денот на независноста биле на плажа и го гледале огнометот.

Семејството формирало фонд на GoFundMe за да собере пари за погребот на момчињата.

„Ова е навистина тешко за семејството. Сакаме сите да бидат свесни за опасностите од фентанилот“, рекла бабата на момчињата, Реџина Холмс.

Страшна снимка од Индија: Збеснати бикови нападнаа жени во продавница (ВИДЕО)

Во драматичен инцидент минатата недела во Ришикеш, Индија, две жени биле нападнати од разбеснети бикови во продавница.

Индијките се соочија со застрашувачко искуство на 12 јули, кога два диви бикови упаднале во продавница во Ришикеш, Утараханд (Индија). На снимката од инцидентот се гледа како огромните животни, спонтано влетуваат во продавницата и демолирале сѐ пред себе, а потоа им се нафрлаат на муштериите, пренесува Мирор.

Биковите, кои првично биле преокупирани меѓусебно борење и удирање со главите, одеднаш ја свртеа својата агресија врз жените кога едната се обидела да побегне качувајќи се на робата.

На шокантната снимка се гледа како бик се пробива по Индијките: животното во паника скокнало врз нив, расфрлајќи ги торбите и робата што ги заштитила жените од сериозни повреди.

Храбриот продавач брзо интервенирал, се качил на своите производи и со стап избркал еден од биковите, правејќи простор за жените да избегаат, а потоа го избркал другиот бик кој бил заглавен зад жените.

Жените поминале добро, со неколку ситни гребаници, благодарение на чантите и другите ситници.

Извршниот директор на Муники Рети Нагар Палика, Танвер Марвах, рече дека се прават напори за отстранување на бездомните животни од улиците за да се спречат слични инциденти во иднина.

Голема размена на руски и украински заробеници: Бевме во смртна опасност

Русија и Украина денеска разменија по 95 воени заробеници во најновата размена со посредство на Обединетите Арапски Емирати, соопштија украинскиот претседател Володимир Зеленски и руското Министерство за одбрана.

Руското Министерство за одбрана во соопштението објавено на Телеграм наведува дека ослободените руски војници ќе бидат префрлени во Москва на медицински прегледи и физичка и психолошка рехабилитација.

Тие додаваат дека војниците биле во „смртна опасност“ во украинско заробеништво. Украинскиот претседател рече дека ослободените украински затвореници биле припадници на украинските вооружени сили, Националната гарда и граничната служба.

Зеленски им се заблагодари на Обединетите Арапски Емирати за помошта. Тоа е трета ваква размена во изминатите седум недели.

Во последната размена, која се одржа во јуни и беше посредувана од Обединетите Арапски Емирати, Русија и Украина разменија по 90 затвореници.

притисни ентер