Во Њујорк за прв пат помал број починати од претходниот ден

Во сојузната држава Њујорк  594 лица починале од коронавирус во последните 24 часа, а за прв пат бројот на смртни случаи бил помал од претходниот ден кога имало 630.

Во моментов има 122.031 заразени со коронавируси во оваа држава, што е десет проценти од вкупно заразените во светот. Загинале вкупно 4159 лица.

Коронавирусот се рашири бргу во Њујорк, па гувернерот Ендрју Куомо се плашеше дека ќе излезе од контрола и беше најгласниот критичар на сојузната влада, која чекаше долго време да преземе акција на национално ниво. Но, ситуацијата во Њујорк се чини дека се подобрува, како што објави денес Кумо.

"Бројот на лица кои се примени на интензивна нега исто така се намали, како и бројот на оние кои се поврзани на респиратори. Бројот на оние кои се отпуштени од болница е зголемен, што е одлична вест. Но, сè уште е рано да се извлечат заклучоци, затоа мора да бидете трпеливи “, рече Куомо.

Тој додаде дека болниците во неговата држава се тестираат за разни третмани со коронавируси, вклучително и потенцијални вакцини. Низ САД, заразени се 321.165, а 9132 починале.

притисни ентер