Во Јапонија прогласена вонредна состојба заради коронавирусот

Јапонскиот премиер Шинзо Абе денесво токио и шест други делови од земјата прогласи повеќемесечна вонредна состојба поради пандемијата на коронавирусот.

-Прогласувам вонредна состојба додека ситуацијата во целата земја не се промени, затоа што би можела значајно да влијае на животите на луѓето и економијата, рекол Абе.

Појаснил дека оваа мерка не е во склад со строгите застои кои се применуваат во другите земји на светот, но дека истовремено им овозможува на локалните гувернери да им наложуваат на луѓето да останат дома и фирмите да се затворат.

притисни ентер