Во европските болници поради административни бариери, снемува лекови за болните од Ковид-19

На болниците во земјите од Европската унија им се заканува недостаток на клучни лекови за третман на пациенти со „Ковид-19“, заради трговските ограничувања и складирање на одделни држави, предупредуваат од Агенцијата за лекови на ЕУ.

И покрај повиците за солидарност, многу земји од ЕУ  воведоа  протекционистички мерки, ограничувајќи ја продажбата на клучни производи, како што се лекови, заштитни маски и медицински помагала.

„Некои земји членки на ЕУ посочија дека при крај се со одредени лекови што се користат за лекување на пациентите од „ Ковид-19 “и дека многу брзо очекуваат недостаток“, соопшти вчера Европската агенција за лекови (ЕМА).

Постои недостаток главно на лекови кои се користат за лекување на пациенти со најсериозни компликации предизвикани од инфекцијата со коронавирус, вклучувајќи лекови што се користат во единиците за интензивна нега, како што се анестетици, антибиотици и лекови за релаксација на мускулите, за да им помогнат на пациентите да дишат со респиратори.

Минатата недела, група големи болници во ЕУ, вклучувајќи ги и болницата во Милано „Сан Рафаеле“ и „Вал д’еброн“ од Барселона, предупредуваа дека нема да може да ги лекуваат наскоро болните ако не бидат укинати ограничувањата на трговија со лекови, пренесува Ројтерс.

На почетокот на епидемијата, ЕУ се соочи со одложувања во испораката на лековите поради прекините во снабдувањето поради забраната за извоз од Кина и Индија.

Денес, самите земји-членки предизвикуваат најголемо нарушување на снабдувањето, предупредуваат официјалните претставници на фармацевтската индустрија.

„Земјите складираат. Ова е разбирливо, но залихите често се премногу големи и некои земји на кои им се потребни ќе останат оштетени “, предупреди Адријан ван Ден Ховен, директор на Здружението за генерички лекови на ЕУ„ Лекови за Европа “.

Многу земји исто така го ограничија извозот на лекови што се сметаат за неопходни за време на избувнувањето на пандемијата. Во некои објаснувања се вели дека тие ќе дозволат извоз само откако ќе бидат задоволени домашните потреби.

Европската комисија започна истрага за да се испита дали мерките донесени во Франција, Полска, Унгарија, Романија и Словачка се во согласност, изјави портпаролката на ЕК.

Таа додаде дека е ограничен и извозот на медицинска опрема и уреди.

„Сега сме фокусирани на спасување на животи. Не е време да го ограничиме извозот на лекови и основната медицинска опрема, или да дозволиме да им истече рокот, наместо да бидат дистрибуирани“, рече комесарот за здравство на ЕК, Стела Киријакидес.

притисни ентер