ВМРО-ДПМНЕ: Нашата визија е Охрид да стане функционално, ефикасно и модерно место за живеење

Проекти за сите во Охрид - функционално, ефикасно и модерно место за живеење во секој еден негов дел.

Нашата визија е Охрид да стане функционално, ефикасно и модерно место за живеење во секој еден негов дел. За таа цел гарантираме проекти,

Во населбите Билјанини Извори, Даме Груев, Горна Влашка маала и Железничка:

Изградба на детски игралишта.

Во населбите Видобишта, Бараки и во Илинден:

Изградба на ново мултифункционално спортско игралиште; Промена на азбестни водоводни цевки со нови на улиците „Ристо Чадо” и „Андреја Јованоски”.

Во населба 15 Корпус:

Поставување на забавувачи на брзина на улица „Кленоец“.

Во населбите Далјан, Воска и Лескајца:

Реконструкција на ПОУ „Свети Климент Охридски” и партерно уредување, Изградба и реконструкција на современи детски игралишта, Реконструкција на пешачка патека Лабино-Далјан, Партерно уредување на речното корито на река Грашница.

Во Подмоље:

Изградба и реконструкција на канализационен систем, Поставување автобуски постојки.

Во Рача:

Уредување на корито од реката што поминува низ Рача, Асфалтирање на главни и споредни улици и изградба на тротоари.

Во Коњско:

Изградба на рекреативна патека, Поставување автобуски постојки.

Во Елшани:

Изградба и реконструкција на детско игралиште, Изградба на пешачка патека.

Во Пештани:

Доизградба на кејот на брегот на езерото, Реконструкција на отвореното спортско игралиште во рамки на ОУ „Свети Наум Охридски“.

Во Трпејца:

Реконструкција на ПОУ „Свети Наум Охридски”, Изградба и реконструкција на канализационен систем.

Во Љубаништа:

Изведба на пешачка патека од Љубаништа до Автокамп Љубаништа, Санирање на Домот.

Во Вапила:

Санација на металната ограда на мостот, Поставување на водоводна мрежа.

Во Ливоишта:

Чистење и уредување на речното корито, Изведба на резервоар за питка вода и целосно одделување на водоводниот систем од Вапила.

Во Куратица:

Изградба на нов водовод, Асфалтирање на патот до црквата Света Богородица, Тампонирање на патот од Куратица до Злести.

И ова не се сите проекти, туку само дел од програмата „За Охрид Гарантираме“.

Заокружи 7 за Промени, Проекти, Победи!

7 за проекти во цел Охрид!

7 за Д-р Кирил Пецаков и ново советничко мнозинство на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „Обнова на Македонија“.

Билјана Тодева-Стојановска, кандидат за член на Советот на Општина Охрид на листата од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Обнова на Македонија, од коалициониот партнер Социјалистичка партија на Македонија.

Центар за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид

Предупредувачки штрајк на образовните работници во Србија

Членовите на Синдикатот за образование на Србија денеска одржуваат предупредувачки штрајк и нема да ги одржат првите часови во прва и втора смена низ училиштата.

Штрајкувачите бараат од српската влада да почне да го применува законот за плати на вработените во јавниот сектор (платни групи и оценки) од 1 јануари идната година, а доколку не почне примената на тој закон за сите вработени во образованието, да биде зголемена платата за 15 отсто. Образовниот синдикат на Србија бара и изедначување на цената на трудот за сите дејности во образованието, формирање паралелки со помал број ученици во основните и средните училишта, како и стручни соработници и ненаставен кадар финансиран сразмерно на број на часови.

„Вработените во образованието речиси две години работат во тешки пандемични услови и го одржуваат образовниот процес во вонредни околности. Не е познат бројот на болни вработени и ученици, а владата и министерството за образование, наука и технолошки развој се глуви на апелите на синдикатот дека просветните работници се материјално и професионално понижени”, се наведува во соопштението.

Реакција на Владата по повод оставката на Ванчо Ѓорѓиев

„Владата и било која нејзина институција, ниту сега, ниту било кога, не влијаеле на работата на Заедничката комисија за историски и образовни прашања.“

Владата во ниту еден момент ниту се мешала, ниту имала било какво политичко влијание во работата на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања на Македонија и Бугарија. Напротив, секогаш ја поддржувала нивната работа, како научници кои сами, заеднички двете страни, ги утврдија своите принципи на работа.

Категорично отфрламе било каква инсинуација дека имало било какво влијание на одлуката на професорот Ванчо Ѓорѓиев да го прекине својот ангажман како член на Комисијата од страна на Владата или било која нејзина институција.

Поаѓајќи од начелото на целосна независност и слобода во работата на Комисијата, секој член на нашиот дел од Комисијата има право да донесе одлука во врска со понатамошното учество.

Во случајот за професорот Ванчо Ѓорѓиев ја информираме јавноста дека само пред една недела професорот Ѓорѓиев го потпиша со слободна волја договорот за продолжување на неговиот ангажман како член на Комисијата.

Сметаме дека со тонот, инсинуациите и тајмингот избран да се пласираат невистини, професорот Ванчо Ѓорѓиев, си дозволи да го искомпромитира сопствениот научен интегритет и да пласира политички пораки кои немаат никаква врска со реалноста и работата на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања на Македонија и Бугарија.

Со ова соопштение укажуваме на овие непобитни факти, ја почитуваме неговата одлука и се заблагодаруваме за неговиот досегашен ангажман.

Воздухот во Скопје загаден над дозволеното - најтешко се дише во Карпош, Центар и Лисиче

Почетокот на грејната сезона повторно го извади на виделина долгогодишниот проблем со загадувањето на воздухот во Скопје. 

Индексот на загаденост на воздухот и утринава, како и неколку претходни денови, на повеќе места во главниот град засвети црвено а според податоците најзагадено било во Лисиче, Центар и Карпош а Скопје воедно се најде на 22-то место на листата на најзагадени градови во светот.

Екологистите велат дека за овој проблем треба да се преземаат мерки во текот на целата година, а не само во зимскиот период а како главни проблеми ги наведуваат грејните тела на голем дел од скопјани, доцнењето со проектот за гасификација како и нееколошките возила кои гравитираат во градот.

Секоја година истиот проблем во исто време и секоја година ние го грешиме терминот на подготовка, кога ќе стигнеме веќе до 15 октомври ние веќе би требало да имаме серија на мерки кои ќе бидат на сила. Сега било кое преземање на било која мерка ќе биде задоцнета... грејната сезона почнува и веќе превенцијата ќе биде многу потешка поради падот на температурите и поставеноста на Скопје како котлина,-Ели Пешева – О2 Иницијатива.

Пешева вели дека дополнителен проблем во градот е долгогодишниот недостаток на инспектори како и недоволните буџети кои надлежните ги добиваат во борбата против загадувањето.

Може тоа да се решава и со некаков тип на редари, на поинаков тип на контрола. Ние на неколкупати се нудевме и како граѓански инспекции составени со дел од граѓани кои би оделе со нив на терен или ќе укажуваат на точки. Целиот процес оди многу споро и просто да се чуди човек како некој да не сака да го реши проблемот бидејќи не е дека толку е нерешлив но цело време да бидеме во статус кво е тотално неприфатливо.-Ели Пешева – О2 Иницијатива.

Покрај Скопје, сериозни проблеми со справувањето со загадувањето има и Тетово, кој според индексот на загаденост за средината на 2021 е втор најзагаден град во светот со вредност 95,62, веднаш зад главниот град на Непал, Катманду.

притисни ентер