Мицкоски посочил дека водењето на добрососедска политика, меѓусебното разбирање и почитување базирано на принципи и вредности преставува трајна добивка за регионот.

Тој го информирал својот соговорник и за состојбата во Република Македонија при што изразил загриженост за недостатокот на демократски капацитет на владата за издржан дијалог, опасноста од политичкиот терор кој се спроведува врз политичките неистомисленици, како и немањето на сериозен концепт за важните прашања од сферата на надворешната политика каде клучно е заштитата на државните и национални интереси.

Мицкоски додал дека наметнувањето на теми како законот за јазици, немањето на концепт за економски развој, немањето на реформски правец и поразителните економски резултати придонесуваат за слабеење на стандардот на граѓаните, нешто што ја влече државата наназад, и ја оддалечува од стратешките интереси за членство во НАТО и ЕУ..

Датум на објава: среда, 14 февруари 2018 во 14:03
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар