Асотиќ своето образование го стекнал во Музичко-балетскиот училишен центар „Илија Николовски–Луј“ во Скопје на отсекот фагот, на Факултет за музичка уметност на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, а магистрирал на Универзитетит во Приштина.

Работел како стипендист и хонорарец во оркестарот на МОБ, бил прв фаготист - солист во Симфонискиот оркестар-Ниш од 1996 до 1998 година и вонреден професор на Музичката академија на Универзитетит во Приштина од 2007 до 2012 година.

Досега гостувал во неколку европски земји, а остварил гостувања со Македонската филхармонија, Мандолинскиот оркестар и бројни рецитали со пијано придружба. Добитник е на повеќе признанија, пофалници и благодарници како за хуманитарни дејности, така и за уметничко и репродуктивно творештво. Основач и директор е на Фондацијата „Срце од срце“ основана за помош и лекување на лица заболени од леукемија и сите видови на карцином. 

Датум на објава: вторник, 06 февруари 2018 во 13:56
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар