Основната цел на ребалансот, нагласи Тевдовски, е намалување на непродуктивните трошоци.

За СДСМ ваквите кратењата се неопходни за да може да се реализираат ветените реформски проекти на Владата, за ВМРО-ДПМНЕ ребаланс нема реформска компонента.

Од ДУИ велат ќе го подржат предложениот ребаланс и покрај големите кратења. Од БЕСА пак побараа релоцирање на дел од буџетските средства.

Вкупните кратења со ребалансот изнесуваат околу 47 милиони евра, и наместо 3 % се предвидува економски раст од 2,2 % и дефицит од 2,9 отсто.

За ребалансот поднесени се вкупно 840 амандмани, 706 од ВМРО-ДПМНЕ, останатите од албанските партии. 


Датум на објава: понеделник, 17 јули 2017 во 19:10
Ивана Стојановска

коментари

остави коментар