Музејот соопшти дека се пронајдени три полни кутии со вина од Мадеира, кои датираат од 1796, како и 42 стаклени кригли од 1820-тите.

Куповната вредност на артефактите засега не се соопштува.

Историјата пак, вели дека тогашните 13 американски колонии купувале 95 отсто од виното произведено на португалскиот архипелаг Мадеира.

– Тоа било најпогодно за транспорт во 18. век, бидејќи скоро никогаш не се расипува. Може да отстои и со векови, доколку се чува како што треба, објаснува директорот на музејот, Бил Шрох.

Датум на објава: вторник, 11 јули 2017 во 09:20
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар