Миновски и Михајлов за посвојување на дете од истополови бракови

Миновски: Не би било добро. Има негативни и позитивни примери... Со кое право ние на тоа детенце кое не е полнолетно ќе му приуштиме да расте во истополова заедница

Михајлов: Јас, искрено би сакал, како што зборувате вие да можев и на моите стрејт родители да го преземам тоа дејствување и да можам да бидат стрејт наместо геј. Големи небулози споменавте и не би сакал да дискутирам

Михајлов: Имаме учебници кои содржат хомофобија, имавме случаи каде што на телевизиски шоуа беа полни со хомофобични реторики, каде што комисијата се огради за да утврди дискриминација

Миновски: Сметам дека не сум од тие што не сум компетентен, иако и таму има колеги коишто со години се во делот за човекови права  мава лава

Михајлов: Конкретно за транс - лицата, секако дека тие не би се чувствувале комфортно да бидат изложени на дополнителни проверки од страна на полицајци

Миновски: Затоа на Факултетот за безбедност тие мора да ги опишуваат карактеристиките на тие лица за да утре тие полицајци да знаат каков пристап да имаат

Миновски: Детето е најнезависното суштество, фундаментот на секој систем и мора максимално да го заштитиме

Ние овде зборуваме за ЛГБТИ права и за проблеми на оваа заедница, не зборуваме за нешто сосема друго кое не е во наш домен.

Датум на објава: понеделник, 10 јули 2017 во 19:50
Мирјана Трпческа

коментари

остави коментар