ХПВ тестовите се прават на истиот начин со земање на брис од грлото на матката, но имаат попрецизни резултати, објаснува др. Горан Димитров од Клиниката за гинекологија и акушерство.

И на клиниката се прават овие тестови, кај пациентки каде на ПАП тестот покажал позитивен наод. За гинеколозите со негативен тест за рак на грлото, истиот ХПВ тест ќе се повтори за три години.

Најдобра превентива е вакцината. Димитров и како претседател на здружението за цервикална патологија објаснува дека фармацијата ја пласира и деветто валентната вакцина за вирусот ХПВ што во 90 проценти од случаите се пренесуваат по сексуален пат. Датум на објава: петок, 19 мај 2017 во 18:13
Мирјана Мирчевска Јовановиќ
Обновено во: 18:16

коментари

остави коментар