Падот на вредноста на валутата што траеше в текот на целата 2016-та продолжи и во новата година.

Валутата падна до историско дно во однос на доларот.

Само за првите осум дена на тргување во месецот, лирата изгуби 8,6% од вредноста, што заедно со падот од 2016 година достигна 17% помалку од вредноста.

Блумберг  во анализата како една од причините се смета пасивноста на централната банка.

Експертите сметаат дека централната банка на Турција одолговлекува со промените во монетарната политика во услови на првиот пад на економијата пo седум години и политичкиот притисок од друга.

Датум на објава: четврток, 12 јануари 2017 во 10:49
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 12:56

коментари

остави коментар