„Овие организации неопходно е да бидат потиснати со сите расположливи средства и јас мислам дека треба да бидат избирашани. Мислам дека меѓународните услови сега се вистински за тоа бидејќи е избран нов претседател на САД“, вели Силард Немет.

Ваквиот чекор на унгарските власти претходно го најави и унгарскиот премиер Виктор Орбан, според кого невладините организации добиват пари од странство со цел „да организираат прилив на бегалци и да поттикнуваат миграција“.

Сличен процес во Македонија неодамна најави и претседателот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски во Прогласот на партија на 17-ти декември.

„Ќе се бориме за десороизација на Република Македонија, и јакнење на независен граѓански сектор кој нема да биде под ничија контрола. Ќе се пристапи кон регулирање на областа на финансирање на фондациите и НВО, по теркот на најнапредните демократии во светот“, рече Груевски.

Груевски неодамна во интервју за „Република“ рече дека американскиот милијардер во Македонија создал „армија од невладини организации кои се обидуваат политиките на една земја да ја насочат кон остварување на целите на Сорос “

Инаку, по изборот на Доналд Трамп за претседател на САД, Сорос јавно најави битка со новата администрација нарекувајќи го Трамп „иден диктатор“. Американските медиуми изминативе денови потсетуваат на мрачното минато на Сорос.

Весникот „Њу американ“ потсетува на интервју на милијардерот од 1998 година во кое тој отворено говори за соработката со нацистите за време на Втората светска војна и конфискацијата на имотите на еврејските семејства.  Весникот пишува дека Сорос, кој е роден во Унгарија во богато и образовано семејство, во 1944 година кога нацистите ја окупирале Будимпешта, таткото на Сорос, знаејќи дека периодот што следи ќе значи големи проблеми за Евреите, одлучил да го раздели семејството. На сите им купил лажни документи, подмитил човек од власта за да го земе 14-годишниот Џорџ сорос и да го претстават како христијанин и негов кум.

Додека 100 илјадници унгарски Евреи биле пренесени во логорите, Џорџ Сорос и неговиот „кум“ од владата се спасиле, но не само тоа, туку заедно го конфискувале имотот на Евреите, пријатели и соседи, па дури и роднини на малиот Сорос.

За сето ова самиот Сорос говори во интервјуто.

Видео снимката од интервјуто за Си-би-ес неколупати е избришана од интернет поради контраверзните ставови на Сорос во него.Датум на објава: среда, 11 јануари 2017 во 14:03
Јулијана Николовска
Обновено во: 14:35

коментари

остави коментар