Љубители на виното ќе се воодушеват од информацијата дека во еден музеј  има шише вино кое потекнува од 350 година п.н.е.

По откривањето виното е изложено во Пфлаз историскиот музеј во Германија повеќе од сто години. Иако неколку шишиња од ова вино се закопани во саркофагот на римско семејство , едно шише од финото е останато над земјата . Шишето во кое се чува виното е направено од римско стакло и украсено е со две рачки од страните. Наводно во себе шишето  содржи маслиново масло и вино.

Ова шише вино долги години е предмет на истражување и посматрање на  многу научници и археолози.

Според многу музејски работници шишето виното кое е затворено со восок  доколку дојде во контакт со воздух ќе ја изгуби својата вредност , токму поради овој факт шишето се уште се чува херметички затворено.

Датум на објава: вторник, 10 јануари 2017 во 22:16
www.kanal5.com.mk
Обновено во: 10:03

коментари

остави коментар