Покрај тројцата македонски писатели, во антологијата се вклучени и педесетина автори од 15-ина земји, како и ромски автори.

Приредувач на антологијата е Здравко Кецман, според кого „Дарови на европскиот расказ“ е слика на Европа, како посебен културолошки континент.

За македонскиот расказ Кецман ја истакнува поврзаноста со светите браќа Кирил и Методиј, истакнувајќи дека „и современите писатели негуваат цврста врска со митот, легендата и традицијата во поширока смисла, јазикот им е моќен, еруптивен, со силни чувства и сетила. Таа поврзаност ги држи и со преостанатите балкански народи“.

Антологијата содржи и библиографски податоци на застапените автори.

Датум на објава: понеделник, 09 јануари 2017 во 17:44
www.kanal5.com.mk

коментари

остави коментар