Ван дер Лејен и се извини на Италија за задоцнетата помош од ЕУ

Претседателката на Европската комисија, Урсула ван дер Лејен, жали за одложениот одговор на Европската унија на пандемијата на коронавирус, во написот објавен денеска во италијанските медиуми.

„Извинете, ние сме со вас“, е насловот на писмото испратено од шефот на ЕК до Италијанците.

„Денес Европа се мобилизира за да биде со Италија. Но, тоа не беше случај“, признава таа во Ла Република.

Италијанците уште на почетокот беа лути затоа што и Франција и Германија одбија да им испратат заштитна медицинска опрема.

Чувството за напуштање се засили кога Германија и Холандија го отфрлија повикот за заеднички европски инструмент за долгови, т.н. обврзници за корона.

„Мора да се признае дека на почетокот на кризата, кога требаше да се даде заеднички европски одговор, многумина мислеа само на нивните национални проблеми“, пишува ван дер Лејен.

„Во меѓувреме, Европа ја смени својата динамика“, истакнува таа, но не ги спомна короналните обврзници или други потенцијални фискални реакции.

Таа напиша дека блокот ќе формира фонд од 100 милијарди евра за финансирање на платите за работниците со скратено работно време.

Таа исто така истакна дека 25 земји од ЕУ сега испраќаат милиони маски во Италија и Шпанија.

притисни ентер