Успешно е завршена првата трансплантација на срце во земјава

Успешно е завршена првата трансплантација на срце во земјава, која ноќеска беше извршена на државната Kардиохирургија...Прераната смрт на Eмилија Динева им донесе огромна надеж на три семејства..

Трагедија која подари живот. Само така можам да го опишам она што се случи, низ солзи, со грутка во грлото, со оргомна тага, но и доза среќа, раскажува сопругот на Емилија Динева, чиј живот згасна, но нејзиното срце, сепак продолжи да чука во градите на Игор Огненовски.

И синот на Игор, во чии гради сега чука срцето на Емилија, е бескрајно благодарен на семејството.

Синоќа, три часа по полноќ, во операционата сала во државната кардиохиругрија цели шест часа тим на врвни лекари предводени од кардиохирурзите Жан Митрев и Сашко Јовев, успешно ја изврши првата трансплантација на срце од починат донор во земјава.

Транспантација на срце чекаат дваесетина пациенти, меѓунив е и триесет и осумгодишната Емилија Христова.

Семејството Диневи, даде согласност за донирање и на два бубрега кои се успешно транспантирани кај двајца пациенти со хронична бубрежна слабост кои со години биле на дијализа.

Канал 5 и во изминатиот период објавувајќи за секојдневните потешкотии на пациенти што чекааат трансплантација, ја акцентира и потребата за подигнување на јавната свест за донирање на органи од починат донор, оти така се подарува живот...

притисни ентер