Трамп побарал од Индија да ја укине забраната за извоз на лекот против коронавирус

Американскиот претседател Доналд Трамп ја повика Индија да ја укине забраната за извоз на антималаричниот хидроксихлороин, што може потенцијално да биде ефективен во борбата против коронавирусот, откако Њу Делхи забрани извоз на лекот во март.

За време на дневниот брифинг во Белата куќа, Трамп рече дека вчера имал телефонски разговор со премиерот на Индија, Нарендра Моди и побарал да продолжи извозот на хидроксихлорокински антималарични средства, пренесува ФТ.

„Му реков дека ќе бидам крајно благодарен ако тие ја ослободат количината што ја побаравме со оглед на оваа вонредна и сериозна ситуација и дека бевме многу сериозни во врска со нашите намери“, рече Трамп.

Американскиот претседател го повтори тврдењето дека антималаричниот хидроксихлорокин е клучен во борбата против коронавирусот, и покрај конкретните научни докази за неговата ефикасност.

„ФДА му даде зелено светло на антималарискиот хидроксихлороин во итни случаи, ние ќе го дистрибуираме стратешки преку националните резерви“, додаде Трамп.

Индија е еден од најголемите светски производители на хидроксихлорокин и даде приоритет на производството на лекот исклучиво за сопствените луѓе, забранувајќи го извозот на 25 март , освен со неколку исклучоци.

Треба да се напомене дека Трамп сè уште не доставил информации за можната ефикасност на двата лека. Тоа се заснова на искуството на кинеските лекари во лекување на пациенти во Кина и на француската студија објавена неодамна во Меѓународниот весник на антимикробни агенси.

Студијата покажа дека антималарискиот хидроксихлорокин ги скратува и ги олеснува симптомите на „Ковид-19“ и дека неговите ефекти се најдобри кога се земаат во комбинација со антибиотикот азитромицин, односно Сумамед.

Студијата опфатила заразени лица без симптоми, со симптоми во горниот респираторен тракт и пациенти со симптоми во долниот респираторен тракт. Од 30 учесници, 20 добиле третман.

Сепак, проблемот со студијата е што таа е направена на мал и нерепрезентативен примерок и сè уште не е разгледана.

СЗО вќе избра четири лекови или комбинација на лекови за големо глобално истражување во кое се вклучени пациенти од Аргентина до Тајланд.

Ова е експериментална антивирусна терапија на ремедивир; комбинација на два лека за ХИВ, лопинавир и ритонавир. Двата лека се користат со комбинација со бета интерферон, лек за имунолошкиот систем и антималарискиот хидроксихлорокин.

притисни ентер