Стабилна епидемиолошката состојба во кумановските градинки

Стабилна е епидемиолошката состојба во кумановската градинка „Ангел Шајче", информираа денеска надлежните од јавната установа. Засега нема заболени деца згрижени во осумте објекти во градинката.

-Минатата, за целата година во октомври имавме само едно дете, за среќа сега немаме ниту едно заболено дете. Ќе се појави по некој случај од вработените и од вакцинираните и од невакцинираните, постапуваме согласно алгоритмот и соработката со Центарот за јавно здравје, навремено го известуваме министерството. Седумдесет проценти од вработените се вакцинирани додека преостанатите поради некои коморбидети или пак прележан ковид сè уште не можат да се вакцинираат, но засега нема никаков отпор, изјави директорката на градинката, Марина Алексовска.

Во сите објекти извршена е преадаптација на просториите за згрижување на деца до шест години, врз основа на протоколите донесени до Комисијата за заразни болести, Владата и ресорно министерството за начин на работа во услови на пандемија.

Според последните протоколи, бројот на деца во воспитна група до две годишна возраст изнесува 15, додека во воспитни групи од две до шест години изнесува 25. Во моментот проектираниот капацитет согласно протоколите изнесува 1.345 деца, а запишани се над 1.200 деца и останува мал број за прием на деца, но не во сите објекти.

-Станува збор за центарот за ран детски развој „Бамби" каде знаеме како работат центрите, но овие две простории во основното училиште „11 Октомври" во непосредна близина на објектот „Синоличка" ќе се преадаптираат во воспитни групи со целодневен престој. Исто така информација и до жителите на населбата „Иго Тричковиќ" центарот за ран детски развој „Сонце" во подрачното училиште, досега беше затворен, некои од родителите доаѓаа во градинка и испративме информација до училиштето каде ги повикуваме, сите заинтересирани кои сакаат да ги стават децата во центарот да дојдат во управата и ќе ги добијат сите информации, информираше Алексовска.

Незначителен број места за згрижување на нови деца, има во објектот „Пчелка", „Славејче" и „Бубамара" и во „Бамби" каде целосно ќе се отворат две нови групи за целодневен престој.

-Доаѓаат и родители на деца од шест до десетгодишна возраст и бараат како што имавме согласно закон згрижување и на овие деца од училишна возраст. Комисијата за заразни болести на крајот на август донесе заклучок со кој не дозволува згрижување во овие пандемски услови, поради епидемиолошка оправданост затоа што во таа група од различни возрасти, одделенија, ќе бидат во ист простор. Засега сè уште не сме во можност, имаме писмено известување дека не можеме да ги згрижиме овие деца од 6 до 10 години, вели Алексовска. /МИА

Средба на министерот Бесими со Матуела и Худолин од ЕУ

Дизајнирањето на макроекономските политики и мерките за поддршка на стопанството клучни за остварување забрзан раст.

Дизајнирањето на макроекономските политики, јавните финансии, структурните реформи, како и поддршката што ја дава Владата на стопанството за справување со пандемијата, како и зелената и дигиталната трансформација, беше тема на дискусија помеѓу министерот за финансии Фатмир Бесими и Мишела Матуела, директор на Директоратот за проширување и соседска политика и Штефан Худолин, раководител за соработка во Делегацијата на ЕУ.

„Македонија е посветена на остварување економски раст и опоравување од пандемијата, со фокус на остварување подобар раст што би значело – зелен, дигитален, паметен, забрзан, инклузивен и одржлив раст. Планот за финансирање забрзан раст на којшто работиме има за цел да овозможи забрзан одржлив раст притоа одржувајќи финансиска стабилност преку мобилизирање капитал од приватниот сектор како дополнување на средствата од Буџетот", потенцира министерот.

На состанокот се дискутираше и за Законот за буџети, за реформата за унапредување на фискалната децентрализација којшто се подготвува во рамки на Министерството за финансии, како и за реализацијата на проектите што се финансирани од инструментот ИПА.

Во однос на преземените мерки за справување со пандемијата, Бесими истакна дека се имплементирани 6 пакети во вкупен износ од 1 милијарда и 180 милиони евра.

„Македонија се водеше од пристапот „сѐ што е потребно" – првично, финансирањето беше предизвик, но подоцна ни беа доделени меѓународни средства. Во 2021 година, беа имплементирани 2 дополнителни пакета во вкупен износ од околу 180 милиони евра, во кои беа вклучени не само интервентни мерки, туку и мерки за поддршка на закрепнувањето и растот, со потаргетиран пристап, воедно фокусирајќи се и на компаниите со добри перформанси со цел поддршка на инвестициите. Во моментов, сите показатели (раст на БДП, буџетски приходи, трговска размена, итн.) укажуваат на заздравување на економијата", потенцира Бесими.

Притоа тој нагласи дека и понатаму внимателно се следат случувањата.

„Свесни за предизвиците, продолжуваме со поддршка преку потаргетирани мерки, што се поориентирани кон пазарот, притоа фокусирајќи се на фискалната консолидација на среден рок. Политиките на Македонија ги следат овие насоки", рече Бесими.

Во пожар кај Струмица гореа стари гуми

Пожар денеска околу 14:15 часот избувна во атарот на село Костурино, каде биле запалени стари гуми и стрниште.

Според информациите од ТППЕ Струмица во гаснењето на пожарот учествувале 20 пожарникари и шест против пожарни возила, како и помош од Валандово.

Пожарот е локализиран, а црниот чад кој се издигнуваше над местото на пожарот е предизвикан од запалени стари гуми.

Радост во домот на пејачот Тони Цетински

Балканската музичка ѕвезда Тони Цетински пред бога го изговори судбинското „ДА“ на својата сопруга Дубравка.

Популарниот пејач убавата вест ја објави на социјалните мрежи. Тони на Инстаграм објави фотографија со сопругата со која ја сподели убавата вест. Веднаш по објавата Цетински доби бројни чечстики и коментари од своите фанови.

Тони инаку неодамна стана дедо на внуката Елена.

притисни ентер