Со 50 милиони евра ќе се модернизира македонското земјоделство

Најголем дел од средствата или 46 милиони евра се обезбедени од Светска банка, а четири милиони евра се грант средства од Европската комисија. 

Со 50 милиони евра ќе се модернизира македонското земјоделство. Планирана е изградба на откупно-дистрибутивни центри, зајакнување на капацитетите за ИПАРД, креирање на систем за отстранување на нус-производи од животниско потекло и обуки за земјоделците.

Најголем дел од средствата или 46 милиони евра се обезбедени од Светска банка, а четири милиони евра се грант средства од Европската комисија. Проектот е дел од четиригодишната рамка за соработка со Светска банка за што неодамна е потпишан договор.

Бенефит од проектот ќе имаат земјоделците, преработувачите, малопродажните ланци и потрошувачите, но импакт ќе има и врз целата економија.

Според министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, најголемо значење за земјоделците ќе има првата компонента од проектот, за која ќе бидат одвоени 32 милиони евра. Во оваа компонента планирани се изградба на земјоделско-прехранбена платформа во Скопје, откупно-дистрибутивни центри во Струмица и Ресен и зголемување на пристапот до советодавни услуги за земјоделските производители и агро-бизнис секторот.

– Земјоделско-прехранбената платформа во Скопје, што ќе ги покрие и Полошкиот и кумановскиот регион, ќе содржи откупно-дистрибутивен центар, современи суви магацини, ладилници со перформанси кои досега не постојат во нашата држава, како и посебен технички центар кој ќе содржи станица за чистење и дезинфекција на камиони, помошна опрема за пречистителна станица и станица за рециклирање на отпад, појасни Хоџа на денешната прес-конференција во Владата.

Планирано е да се изгради и фабрика за нус производи од животинско потекло.

Министерот за финансии Фатмир Бесими смета дека овој проект е од исклучително значење за целокупната економија имајќи предвид дека учеството на земјоделството во БДП е околу 10 проценти.

– Ако се земе предвид дека половина од територијата на земјава е под земјоделска површина, потенцијалот за придонес на земјоделството во БДП е многу поголем. Потребни се системски решенија кои ќе обезбедат помасовно, поквалитетно, а со тоа и поконкурентно производство, вмрежување и креирање на добар систем за сигурен пласман на земјоделските производи и подобрување на институционалните капацитети, особено во насока на искористување на европските фондови, рече Бесими.

Средствата од Светска банка се добиени под поволни услови, со рок на отплата 12 години, со вклучен грејс период од четири години и со каматна стапка од шестемесечен ЕУРИБОР зголемен за фиксен распон, која во моментот изнесува 0,1 проценти.

– Преку овој проект очекуваме да придонесеме за повеќе работни места во руралните средини и да ги подобриме приходите со подобар пристап до пазарот, високо квалитетна обука и советодавни услуги, истакна директорот на Светска банка во земјава, Масимилијано Паолучи во видео обраќањето.

Земјоделството, како што посочи, останува под својот потенцијал поради неколку ограничувања, а тоа се слабата продкутивност, недостатокот до пристап на можности и ограниченото знаење на управување со бизнис и маркети од страна на малите производители на земјоделско производство. /МИА

„Дан“: Црна Гора го отповика почесниот конзул Азески бидејќи работел против владата

Црна Гора го отповика почесниот конзул Бранко Азески. 

Според пишувањата на тамошните медиуми, Азески се обидел да ги омаловажи и да ги компромитира највисоките власти во Подгорица, презентирајќи свои лични забелешки и предвидувања во врска со работата на владата. Одлуката е донесена на предлог на министерот за надворешни Ѓорѓе Радуловиќ, а по последната седница на црногорската Влада решението е потпишано од премиерот Здравко Кривокапиќ. Во образложението на одлуката, како што наведува весникот Дан, Министерството за внатрешни работи дошло до сознанија дека Азески во контакти со угледни бизнисмени, при извршувањето на должноста почесен конзул, ја користел секоја можност да изрази сомнеж за угледот на Црна Гора и за кредибилитетот на нејзините тела.

Имајќи го тоа предвид, Министерството за надворешни работи смета дека наведените активности можат сериозно да го нарушат угледот на државата, и затоа нема основа за продолжување на неговата функција, по што предложи Бранко Азески да се отповика од должноста почесен конзул на Црна Гора во Штип,– Министерство за надворешни работи на Црна Гора.

Азески кој е актуелен претседател на Стопанската Комора на Македонија во писмена изјава до медиумите не ја коментира одлуката на Подгорица но се заблагодари на сите со кои соработувал а на Црна Гора и посака брз развој и просперитет.

-Голема благодарност до сите оние со кои соработував на оваа важна мисија за бизнисите на нашите две држави. На Црна гора ѝ посакувам брз развој и просперитет, а на компаниите поголем профит,- Бранко Азески – Претседател на Стопанска Комора.

Во земјава има околу 40 почесни конзули на странски држави. Освен сега отповиканиот Азески кој беше задолжен за штипскиот регион, почесен конзул на Црна Гора во земјава е и Милорад Андријашевиќ задолжен за регионот Битола.

Заев: Програмата за соработка со Швајцарија е израз на нејзината силна пријателска посветеност

„Програмата за соработка на Швајцарија со Македонија 2021–2024, и понатаму е израз на силната посветеност на оваа наша пријателска земја да ја продолжи поддршката на решавањето на преостанатите предизвици на нашата политичка определба.“

Ова го изјави премиерот Заев на денешната промоција на Програмата каде беа присутни и заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска и министерот за локална самоуправа Горан Милевски.

Премиерот Заев изрази благодарност, во свое и во име на Владата, за грижата и приоритетите утврдени во Програма за соработка на Швајцарија со Македонија 2021–2024 година, кои како што рече „се особено релевантни за натамошниот развој на нашата земја и за благосостојбата на сите граѓани" и додаде дека посебна нагласка од главните области на Програмата имаат темите кои и Владата ги утврдила како приоритет за просперитетот на земјата со фокус на: борбата против корупција, понуди за миграција на сивата економија кон легалните економски текови, дигитализација и климатски промени.

„Финансиската поддршка од 65 милиони швајцарски франци за Програмата за соработка со Македонија 2021-2024 е креирана во тесна соработка на Швајцарската агенција за развој и соработка и Државниот секретаријат за економски прашања, со институциите од централната и локалната власт, со партнерите од граѓанското општество и приватниот сектор. Швајцарија има релевантно искуство и експертиза во сите овие области", подвлече премиерот Заев издвојувајќи неколку од придобивките од Швајцарската програма за соработка со Македонија, особено во областа на демократското управување како најдолготрајна.

„Благодарение на поддршката на Швајцарија, Собранието на Македонија ги зајакна капацитетите за работа, огромен број членови на општинските совети речиси во сите општини во земјата стекнаа знаења и вештини за подобро креирање на општинските буџети и за надгледување на буџетските трошења и, како особено важно, значително се зголеми довербата во граѓанските организации преку проектите за приближување на работата на овие организации до граѓаните. Благодарение на проектите поддржани со оваа програма ние денеска имаме поголема транспарентност и отчетност на институциите на централната и на локалната власт, неколку илјади работни места, како и пристап до квалитетна вода за над 100 илјади граѓани во неколку општини", заклучи премиерот со уверувањето за ефективен придонес во прифаќањето и имплементацијата на најдобрите практики за натамошен развој.

На промоцијата на Програмата за соработка на Швајцарија со Македонија 2021–2024, организирана од страна на Швајцарската амбасада во земјата, амбасадорката на Швајцарија Сибил Зутер Техада и заменик-амбасадорот, Лусиен Егетер, присуствуваа и заменик-претседателот на Собранието Горан Мисовски, директорката на Центарот за истражување и креирање на политики Марија Ристеска, претседателката на деловниот клуб Македонија - Швајцарија, Јасминка Талеска и претставници на важни партнерски институции и организации.

Владата утре со одлука за воведување еколошка такса и помало ДДВ за струјата

Владата утре на седница ќе носи одлука за еколошката такса, но и намалувањето на ДДВ-то на струјата од 18 на 5%. 

Новините предвидено е да стартуваат од 1 јули, но претходно ќе треба да го поминат и собранискиот филтер. Министерот за финансии Фатмир Бесими очекува се да оди според планот..

Во ниеден момент не реков дека се откажува, туку носи одлука утре. Не можам да зборувам во име на цела Влада,истакна Фатмир Бесими, министер за финансии

Иако стопанството и транспортерите бурно реагираа дека на овој начин ќе следат бран поскапувања и дополнително се оптоварува бизнисот во услови на тешка економска криза, тоа не да ја премисли Владата. Бесими уверува дека новата давачка нема да предизвика инфлација и ценовни шокови, а се надева деказа тоа ќе помогне и намалувањето на ДДВ то за струјата

-Ова е со цел да се помогне транзицијата, односно да се помогне на домаќинствата кога се прави либерализација на пазарот на електрична енергија. Домаќинствата ќе добијат олеснување во однос на цената на електричаната енергија преку намалување на делот на ДДВ, која е конректна мерка која директно влијае врз буџетот на домаќинствата.изјави Фатмир Бесими, министер за финансии.

Новата цена на струјата се очекува да се знае во наредните неколку дена, ДДВ-то на струјата предвидено е од 1 јули да се намали на 5%, но наредната година да се зголеми на 10, за од средината на 2023та да се врати на 18%. Со еколошката такса пак, која за 3,5 денари ќе ги поскапи сите горива веќе од јули, Владата планира да собера по околу 54 милиони евра годишно, пари кои, како што објаснуваат, ќе се користат за инвестиции во обвновливи извори на енергија.

притисни ентер