Шкотскиот парламент изгласа бесплатни хигиенски влошки и тампони, годишно ќе чинат буџетот 24 милиони фунти

Шкотскиот парламент денеска усвои план да ги направи бесплатни  хигиенските влошки и тампоните за сите жени во земјата, така што стана прва во светот што ја воведе оваа мерка.

Според новиот закон, тампоните и хигиенските влошки ќе бидат достапни на јавни места, како што се центрите на заедницата, младински центри и аптеки.

Таквиот закон ќе ја чини државата 24,1 милиони фунти годишно.

Предлог-законот беше усвоен во прво читање со 112 гласа „за“, ниту еден против и еден воздржан.Предлогот сега оди на второ читање каде пратениците можат да предложат амандмани.

Пратеничката Моника Ленон рече дека усвојувањето на законот ќе биде „пресврт и ќе им испрати порака на луѓето колку е сериозен парламентот во врска со родовата еднаквост“.

Во 2018 година, Шкотска стана првата земја во светот што воведе бесплатни санитарни влошки и тампони во училиштата и универзитетите.

Овие производи се оданочуваат во Велика Британија со стапка од пет проценти. Владата на поранешниот премиер Дејвид Камерон сакаше да го укине, но не го стори тоа со образложение дека рацете му се врзани со европските правила.

притисни ентер