Се урна дрвен мост во Норвешка, камион и автомобил паднаа во реката

Две возила денеска паднале во река откако се урнал мост северно од норвешкиот град Лилехамер, по што била спроведена спасувачка операција и немало жртви.

Автомобил и камион биле делумно потопени откако се урна дрвен мост долг 150 метри.

Двајцата возачи се во добра состојба, изјави портпаролот на полицијата. Возачот на камионот бил спасен со хеликоптер, а возачот на автомобилот успеал да се ослободи од возилото.

Мостот во општината Ојер, северно од Лилехамер, е релативно нов, рече портпаролот, истакнувајќи дека сè уште не е утврдено зошто се урнал, објавија норвешките медиуми.

Тупанчески: Ад хок телото за имиња на историски личности наскоро ќе почне со работа

Ад хок телото за имиња на историски личности наскоро ќе почне со работа, како држава мора да бидеме подготвени за идни потенцијални провокации.

Советодавното тело за употреба на имиња на историски личности на здруженија ќе почне со работа наскоро, ние како држава мора да бидеме подготвени за идни потенцијални провокации, изјави министерот за правда Никола Тупанчески одговарајќи на новинарски прашања по завршувањето на првиот академски час на Правниот факултет.

,, Комисијата е формирана и на последната седница, разговаравме околу некои технички аспекти. Тоа не е комисија во рамки на Министерството за правда, туку тоа е владина комисија. Јас верувам дека за кратко време ќе биде одржана конститутивната седница бидејќи имињата се познати. Таа комисија би требало да почне со работа, односно да биде на ниво на задачата која е поставена пред нив. Доколку сакаме да направиме некакви ретроакции, моето мислење и како професор и како министер за правда е дека тоа треба да го направиме преку други институции. Кога станува збор за оваа хиперсензибилна сфера тогаш постојат и други институции каде што на некој начин би требало да се санкционира евентуалниот говор на омраза, негативните чувства. Сето тоа е содржано во Кривичниот законик”, рече Тупанчески.

Ова ад хок тело, според министерот е формирано со цел да се бајпасира вакумот кој би настанал до донесувањето на новиот закон за здруженија и фондации кој е во фаза на подготовка.

Стопанска комора: Владата до среда да донесе мерки за ублажување на ценовниот удар

Владата најдоцна до 5 октомври 2022 година, за кога е закажана седницата на Економскиот совет, да донесе мерки кои ќе го ублажат силниот ценовен удар, апелира Стопанската комора.

Според Комората, бизнисот има една алтернатива – или државата ќе помогне или ќе се затворат капацитетите.

-Ова е критичен момент. Брзината на реакцијата е пресуден фактор за зачувување на макроекономската и на буџетската стабилност на државата. Ситуацијата во која се наоѓа стопанството е сериозна со оглед на високите сметки за електрична енергија, зголемени до шест пати, за што ниту една компанија не е виновна. Повеќе од 1 600 правни субјекти кои се наоѓаат на слободниот пазар на 30.9.2022 година беа анкетирани и рекоа дека се наоѓаат во исклучително тешка состојба. Почнат е процесот на намалување на вработените, редуцирање на производството и на затворање на капацитетите. Ескалацијата ќе биде во наредните два месеца кога се склучуваат договорите за снабдување со струја за наредната година, наведува Комората во денешното соопштение и додава дека нема регистрирано ниту една земја во регионот и пошироко која не им помогнала на своите компании.

Стопанската комора оценува дека фирмите, оставени сами на себе да се снаоѓаат како знаат и умеат, излез бараат во враќањето на регулираниот пазар.

-Комората регистрира случаи на правно преструктуирање (делење на фирмите за да се исполнат условите за влегување на регулираниот пазар), што може да доведе до сериозни последици за сиот енергетски систем, исто како и за отпуштените работници, кои, иако дома имаат субвенционирана цена на струјата, нема да можат да ја платат, наведува Комората.

Воедно укажува и дека без државна поддршка 10-те најголеми потрошувачи на електрична енергија, кои имаат 6.000 вработени, приход од една милијарда евра, наредната година, според овие цени, би требало да платат половина милијарда евра, со што ќе се наруши нивната конкурентност и ќе се удри врз темелите на македонската економија.

За другите компании на слободниот пазар Комората сугерира, врз основа на сите компаративни анализи, да добијат определена базна цена над која државата би ги покривала трошоците и со тоа би се создале неопходните претпоставки за некаква предвидливост, која е основа на бизнисот.

-Барањата се оправдани и економски издржани за да се зачува ценовната конкурентност на македонските производи, во услови кога за мегават час Србија има цена од околу 100 евра, Босна и Херцеговина – 65 евра, Косово – 70 евра, Бугарија има поставена лимит-цена од 128 евра, износ над кој трошокот го покрива државата, Романија има цена од околу 180 евра, а Грција прогнозира максимално ниво на цена од 220 евра за мегават час, со субвенционирање на другиот дел од реалната вредност на цената на струјата. Исто така, ова апсолутно не е момент за каков било дополнителен фискален товар за бизнис-секторот во однос на државата, без оглед на тоа дали станува збор за промена на постојните даноци, воведување нови даноци или за укинување на даночни ослободувања,…, нагласува Комората.

Комората ги цени напорите на сите субјекти во државава кои се трудат да му помогнат на бизнисот, но, исто така е свесна, како што пишува, и за состојбите на глобално и на регионално ниво.

-Затоа цениме дека е потребно да ги известиме сите меѓународни коморски институции во кои членуваме и да побараме помош од нив. Не исклучуваме и други мерки кои ќе бидат преземени во однос на потребите, истакнува Стопанската комора.

Во Кавадарци се одбележува детската недела

Дечињата му ги презентираа на градоначалникот детските права и обврски, преку интерактивни рачно изработени пораки и се запознаа со кабинетот и работата на градоначалникот и локалната самоуправа.

По повод детската недела, под мотото „Другарството е дел од детската среќа“, денеска во просториите на општина Кавадарци, на средба со градоначалникот Митко Јанчев, беа дечињата од ЈОУДГ „Рада Поцева“, објект „Снежана“, придружувани од дел од воспитно – згрижувачкиот кадар.

-Дечињата му ги презентираа на градоначалникот детските права и обврски, преку интерактивни рачно изработени пораки и се запознаа со кабинетот и работата на градоначалникот и локалната самоуправа. Во рамките на оваа недела, секој ден ќе има активности проследени со музика, хуманитарна акција, музичка точка на градскиот плоштад и спортски ден, информираа од кабинетот на Јанчев.

Нашите најмали, се нашите најмили!

По повод детската недела, под мотото ,,Другарството е дел од детската среќа’’ денеска во просториите на Општина Кавадарци на средба со градоначалникот Митко Јанчев, беа дечињата од ЈОУДГ Рада Поцева, објект ,,Снежана’’ придружувани од дел од воспитно - згрижувачкиот кадар.

Дечињата му ги презентираа на градоначалникот детските права и обврски, преку интерактивни рачно изработени пораки, и се запознаа со кабинетот и работата на градоначалникот и локалната самоуправа.

Во рамките на оваа недела секој ден ќе има активности проследени со музика, хуманитарна акција, музичка точка на Градски плоштад, и спортски ден, напиша градоначалникот на Кавадарци Митко јанчев на својот профил на фејсбук.

притисни ентер