Путин: Изборите во септември се настан од најголемо значење

Рускиот претседател Владимир Путин ги опиша претстојните парламентарни и локални избори, кои ќе се одржат во септември, како „настан од најголемо значење“, нагласувајќи дека тие мора да бидат организирани во согласност со важноста.

„Ова е клучен настан во животот на државата“, рече Путин на состанокот на постојаните членки на Рускиот совет за безбедност, пренесе ТАСС.

Според него, потребно е да се разговара за многу прашања, со цел да им се помогне на гласачите, изборните комисии и членовите на изборниот комитет да организираат сè на вистински начин.

Стопанственици: Неработна недела ќе предизвика отпуштања и неизвесност

Прогласувањето недела за неработен ден од октомври ќе донесе сериозни проблеми и негативни последици за голем дел од секторите на кои ќе им биде забрането да работат на овој ден.

Со тоа што не се влезени во групата на работници кои смеат да работат во недела некои од секторите најавуваат дека ќе претрпат штети и до 70% од падот на прометот и ќе мора да отпуштат и до 30% од вработените како вишок.

Секторите како градежништво, фармација, секторот за преработка на млечни, кондиторската индустрија, алкохолни и безалкохолни пијалаци и спортските обложувалници се само дел од секторите кои се директно погодени од новиот предлог закон според кој тие не смеат да работат во недела. Градежниците се жалат дека тие се условени од времето и временските услови како и од роковите за изведба, млечната индустрија не смее да го остави млекото не преработено како и други преработувачки процеси кои не смеат да имаат прекин во работата но сепак не се предвидени во законот дека смета да работат и да платат повисоки дневници и давачки кон државата туку ќе мора да го запрат процесот целосно во недела.

Стопанствениците своите аргументи против можноста на некои клучни сектори да работат и во недела со плаќање на давачките и повисоки плати на дваесетина страни до владата и сите релевантни претставници ги испратиле во два наврати во февруари и во април но нивните ставови и забелешки се пожалија дека не се земени во предвид при подготовката на законот.

Сојузот на средношколци бара училиштата да ги вратат парите наплатени за сведителства

Полуматурантите и матурантите се единствените ученици кои ги добија свидетелствата по крајот на учебната година, а за останатите иако веќе добиле закажан термин за доделување, се уште не се знае кога би ги добиле истите.

Реакција за доцнењето стигна од Левица од каде обвинуваат дека министерството не е во состојба да изменаџира навремена испорака на свидетелствата и функционален календар за работа на училиштата.

-Веќе е јасно дека свидетелства нема и ќе нема во догледно време. Изгледа битката за тендер се бие преку грбот на учениците! Во меѓувреме, Бирото за образование ги известило училиштата дека свидетелствата за учениците во основните и средните училишта ќе бидат готови до 31 август годинава, при што не се знае точно на кој датум. До денес нема ниту главни книги и дипломи за учениците од завршните класови.- ЛЕВИЦА.

Став побаравме одБирото за развој на образованието, но до почетокот на вестите одговор не добивме. Од таму претходно само накратко информираа дека учениците своите свидетелства ќе ги добијат до крајот на август бидејќи тогаш очекуваат поповолна епидемиолошка слика.

Во меѓувреме од Сојузот на средношколци обвинуваат дека одредени училишта од Скопје, Тетово и Прилеп прават бизнис од јавното образование и ги наплаќаат свидетелствата на учениците иако според Законот истите треба да се доделат бесплатно.

Ние знаеме кои сте, вие самите знаете кои сте. Вратете ги парите кај учениците зошто само така можете да го решите овој проблем. Срамно е да се наплаќаат свителества кога било, но особено во училишна година со целосно неквалитетна онлајн настава со професори кои беа слабо обучени или воопшто не беа.

За овој пробем претходно од МОН соопштија дека училиштата биле информирани преку писмен допис дека не смеат да наплаќаат такси уште пред крајот на учебната година.

За термин за пасош се чека и месеци и половина, МВР вели на ден има и по 3.000 барања за нови

Доколку денеска за ѕвоните на телефонскиот број 072 92 92 92, мали се шансите да добиете оператор за да закажете термин за издавање на пасош.

Доколку денеска за ѕвоните на телефонскиот број 072 92 92 92, мали се шансите да добиете оператор за да закажете термин за издавање на пасош, а доколку ви се посреќи, првиот слободен по брза постапка е 6 јули, додека во редовна постапка, првиот термин е 5 август. Од МВР велат дека проблемот постои само во Скопје, додека во останатите градови закажуањето се одвива тековно. Велат обрасци и за пасоши и за лични карти има, но застојот е поради преголемиот интерес на граѓаните овој период.. Дневно, велат, за закажување се јавуваат и по 3000 луѓе.

-Оваа година интересот е енормно зголемен по олабавувањето мерките од пандемијата поради тоа што граѓаните претходниот период не ги обновувале документите, границите беа затворени поради ковид кризата па се случува сите оператори од надлежниот економски оператор да бидат зафатени во текот на денот,- Сузана Праниќ, МВР.

Дека интересот на граѓаните е зголемен беше забележливо и во една од управните служби за издавање на патни исправи и лични карти, каде се чекаше ред за подигнување на документите , но и за фотографирање.

-Со цел побрза услуга на граѓаните од МВР велат дека е продолжено работното времена централите за телефонско закажување од понеделник до сабота од 8 до 20 часот.

Минативе месеци, проблем се појави и со недостаток на возачки дозволи и регситарски таблички , но од МВР уверуваат дека состојбата следниот период ќе се нормализира..

-На 17 јули пред неколку денови склучена е ракмовната спогодба со економскиот оператор Квантум од Скопје со потпишаната рамковна спогодба веќе се решава застојот на табличките во наредниот период ќе следат тековни испораки на сите видови обрасци на регитарски таблички.- Сузана Праниќ, МВР

Првата пратка на таблички, од мвр ја најавуваат кон крајот на оваа недела

притисни ентер